25 august 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 3614
Ce creştere a exporturilor se aşteaptă în Moldova
25 august 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 3614

Ce creştere a exporturilor se aşteaptă în Moldova

Ministerul Economiei prognozează creșterea exportului de mărfuri în perioada anilor 2017-2019 cu circa 5,7% anual, iar a importurilor – cu circa 4,7% anual, notează NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de noua prognoză a indicilor macroeconomici pe anii 2017-2019, efectuată de instituţie.

Printre factorii principali care vor contribui la majorarea treptată a exporturilor în perioada de prognoză specialiştii instituţiei de resort nominalizează: restabilirea cererii externe, ofertei interne la produsele agricole, creșterea calitativă a exporturilor, în special, datorită investițiilor efectuate în extinderea şi reînnoirea bazei tehnologice, şi, respectiv, integrarea produselor moldovenești în fluxurile internaţionale.

Reprezentanții Ministerului Economiei au menţionat că, în scopul extinderii şi diversificării piețelor de export pentru produsele moldovenești, precum şi ținînd cont de existenţa unui interes sporit din partea agenților economici autohtoni din domeniul agroalimentar de a stabili relații comerciale cu China și Egiptul, instituţia a inițiat consultări privind oportunitatea negocierii unor eventuale acorduri de comerț liber interstatale cu ţările respective.

Mai mult, în viitorul apropiat va intra în vigoare Acordul de comerț liber între Moldova şi Turcia, care va liberaliza schimburile comerciale între ambele țări pentru circa 9 mii de poziții tarifare.

Acordul în cauză are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, contribuie la eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special pentru dezvoltarea celor mixte în ambele state.

Potrivit Ministerului Economiei, majorarea volumului importurilor în următorii trei ani va fi condiționată de restabilirea cererii interne, în special pentru materia primă de import din partea mediului de afaceri, majorarea fluxului de investiții, în special a mașinilor, aparatelor electrice, produselor minerale.

Ponderea majoră în totalul importurilor va reveni, în special, resurselor energetice, datorită creșterii economice preconizate în sectoarele de bază ale economiei, dar mai ales a prețurilor la gaze naturale şi petrol.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

export , Moldova , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.