26 august 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 4816
Pe 27 august se deschide sezonul de vînătoare a vulpilor
26 august 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 4816

Pe 27 august se deschide sezonul de vînătoare a vulpilor

Sezonul de vînătoare a vulpilor începe în acest an pe 27 august şi se va încheia pe 26 februarie 2017. Vînatul este permis pe tot teritoriul ţării, cu excepţia ariilor protejate, iar limite la recoltare nu se impun. Preşedintele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, a declarat pentru IPN că vînătoarea de vulpi are loc concomitent cu cea de prepeliţe, transmite IPN.

Potrivit lui Oleg Ciocoi, vînătoarea de vulpi nu este limitată pentru că populaţia de vulpi este de nouă-zece animale la o mie de hectare, în condiţiile în care densitatea oprimă este de una-două vulpi.

Vînătoarea este interzisă în rezervaţiile naturale, în localităţi şi la distanţe de pînă la 500 de metri de la acestea. În cazul municipiilor Chişinău şi Bălţi, vînătoarea este interzisă pe un perimetru de doi kilometri de la acestea.

În perioada 24 septembrie-4 decembrie, este deschis sezonul la vînătoarea de mistreţi, însă doar în terenurile forestiere arendate. În Moldova sînt aproximativ 10 mii de hectare de terenuri arendate. „Terenurile sînt mici, arendaşii au ridicat suma de plată pentru un mistreţ pînă la 10-15 mii de lei", a comunicat preşedintele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor.

Agenţia „Moldsilva" anunţă că se interzice vînatul la cerbi, căpriori, bursuci, iepuri, potîrnichi, gîşte, raţe şi porumbei pe întreg sezonul de vînătoare în fondul ariilor naturale protejate de stat.

Pentru braconaj, legislaţia prevede despăgubire de zece mii de lei pentru cerb nobil, şapte mii de lei pentru cerb cu pete, cinci mii pentru căprior şi mistreţ, o mie pentru iepure de cîmp şi fazan. În cazul în care suma prejudiciului cauzat depăşeşte patru mii de lei se intentează dosar penal.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

vinatoare , animale

Comentarii

 (1)
  • #1 olga Răspunde Citează selecţia
     не нужно никого убивать,природа сама отрегулирует

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1699 locuitori

Brăviceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Brăviceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de oraşul Orhei şi la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1699 de oameni. Satul Brăviceni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.