19 septembrie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 8517
Putin despre Moldova:
19 septembrie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 8517

Putin despre Moldova: "Speram să ajungem la careva soluții pozitive"

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit în cadrul summit-ul liderilor CSI de la Bișkek cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderul FR a catalogat discuțiile cu premierul moldovean drept "bune", exprimîndu-și speranța că Chișinăul și Moscova "să ajungă la careva soluții pozitive". Filip a apreciat întîlnirea ca fiind una "constructivă".

"Ieri și astăzi am purtat discuții foarte constructive cu prim-ministrul Moldovei. Sper că vom construi unele dialog productiv, să vedem ce vom reuși în urma acestuia. Ne dorim foarte mult să putem ajunge la consens, în format bilateral însă deja nu mai putem face acest lucru, dat fiind faptul că Moldova a semnat cunoscutul acord cu Uniunea Europeană. Va fi necesară, bineînţeles, participarea Comisiei Europene, sperăm că ne va reuşi să ajungem la careva soluții pozitive", îl citează pe Putin mirtv.ru.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, Putin și Filip au discutat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale dintre Moldova și Rusia. Premierul Moldovei Pavel Filip a afirmat că discuțiile au fost" constructive, bazate pe chestiuni de interes reciproc". Potrivit lui, părțile au convenit continuarea lucrului asupra elaborării Planului de măsuri, document aprobat de părți anterior și menit să soluționeze "o serie de probleme care există în prezent între Chișinău și Moscova".

În cadrul conferințe de presă la Bișkek Putin a comentat, de asemenea, refuzul Moldovei de a prelua în 2017 (potrivit ordinii stabilite) Consiliului șefilor statelor CSI. "După cum știți, Republica Moldova urma la rînd să preia președinția. Dar, ținînd cont de dificultățile despre care știm cu toții, ne dorim ca aceste dificultăți să fie depășite în Moldova, cît mai curînd posibil", a declarat Putin (citat de sputnik.md).

Responsabili de la administrația președintelui RM au explicat refuzul Moldovei de a prelua președinția CSI prin lipsa banilor, care sînt necesari pentru organizarea diverselor reuniuni și evenimente, aceste cheltuieli și le asumă țara care prezidează.

La Bișkek, pe 16-17 septembrie s-a desfășurat summit-ul CSI. Moldova a fost reprezentată de prim-ministrul Pavel Filip, deoarece Președintele Nicolae Timofti a refuzat să participe la forum, invocînd faptul că mandatul său se va încheia în curînd, și pentru că pe ordinea de zi a forumului figurează, în principal, probleme economice.

În cadrul summit-ului, Filip a avut întîlniri bilaterale cu liderii țărilor CSI. Potrivit informațiilor oferite de Guvernului Republicii Moldova au fost discutate, în principal, relațiile comerciale.

 

 

Sursa: newsmaker.md

Cuvinte cheie:

Vladimir Putin , Pavel Filip , CSI , summit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
435 locuitori

Floriţoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 435 de oameni. Satul Floriţoaia Nouă a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.