21 octombrie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 7012
Sondaj: În turul doi ajung Dodon şi Lupu
21 octombrie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 7012

Sondaj: În turul doi ajung Dodon şi Lupu

La alegerile prezidenţiale, în primul tur, cele mai multe voturi le-ar obţine candidatul socialiştilor, Igor Dodon, dar nu suficiente pentru a fi declarat învingător, fiind urmat de candidatul democraţilor, Marian Lupu. Respectiv, în turul doi confruntarea va fi între aceşti doi candidaţi. Astfel de rezultate arată un nou sondaj al Asociaţiei sociologilor şi demografilor din Republica Moldova, prezentat vineri, 21 octombrie.

84,2% dintre respondenţi consideră că direcţia în care merge ţara este greşită. Ceea ce îi îngrijorează pe respondenţi cel mai mult este sărăcia, nivelul de trai, salariile, pensiile şi indemnizaţiile mici, corupţia, preţurile, dar şi tarifele mari. Peste 48% dintre respondenţi consideră că alegerea directă a preşedintelui va contribui la soluţionarea problemelor ţării, iar 43% sunt de părere că nu va contribui. Mai mult de jumătate din repondenţi declară că sunt puţin interesaţi de politică.

Fiind întrebaţi câtă încredere au în personalităţile politice, respondenţii i-au clasat pe primele trei locuri pe Igor Dodon, pe Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, şi pe Marian Lupu. Iar la întrebarea dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale, 40,5% dintre respondenţi au răspuns că ar vota pentru Igor Dodon, 13,2% pentru Marian Lupu, iar 13% pentru Maia Sandu.

În ceea ce priveşte formaţiunile politice, de ce mai mare încredere se bucură Partidul Socialiştilor, fiind urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Popular European din Moldova şi Partidul Comuniştilor.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, circa 57% dintre respondenţi ar participa sigur la scrutin. Cele mai multe mandate în legislativ le-ar obţine PSRM, apoi PAS, PDM, PPPN şi PPPDA. Restul formaţiunilor nu ar trece pragul electoral. Fiecare a patra persoană este indecisă pentru cine să-şi acorde votul. Peste 54% dintre respondenţi ar aprecia pozitiv organizarea alegerilor parlamentare în anul curent.

În cazul unui referendum privind vectorul de dezvoltare externă a ţării, 41% sunt pentru UE, iar 44,3% pledează pentru Uniunea Eurasiatică. Restul nu s-au decis sau nu doresc să răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-18 octombrie pe un eşantion de 1569 de respondenţi din 83 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4%.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Marian Lupu , Igor Dodon , sondaj , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.