21 noiembrie 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 4497
Casa de vînătoare a lui Ivan Bodiul va fi transformată
21 noiembrie 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 4497

Casa de vînătoare a lui Ivan Bodiul va fi transformată

Casa de vînătoare a prim-secretarului Partidului Comunist din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, Ivan Bodiul ar putea fi transformată într-un Centru de Informare Ecologică.

Clădirea se află în Rezervația "Plaiul Fagului" din raionul Ungheni. Aceasta va putea fi vizitată de turiștii, care sunt interesați de flora și fauna pădurilor din țară.

Casa lui Ivan Bodiul este o bijuterie arhitecturală, situată în mijlocul unei păduri din raionul Ungheni.

Pentru că de mulți ani în clădire nu a locuit nimeni, aceasta s-a deteriorat. Specialiştii spun însă, că locuinţa ar putea prinde o nouă viață după ce va fi transformată într-un centru informativ.

"La noi vin foarte mulți vizitatori, am în vedere chiar elevi, studenți. S-ar putea de făcut un cabinet pentru știință", a afirmat directorul Rezervației "Plaiul Fagului", Boris Curoş.

Noile tehnologii, care vor oferi informații într-un mod interactiv despre ecologie, vor fi combinate cu elementele decorative din anii '80 ai secolului trecut.

"Nimic nu s-a schimbat. Cum a fost construită atunci, cu 40 de ani în urmă, așa și este. Tot va rămâne o sală de întruniri, de conferințe. Și acest cămin va rămâne ca relicvă".

Sauna finlandeză ar putea fi transformată într-un muzeu al florei și faunei.

"Aici se poate de făcut niște scări și de făcut de la ciuperci, șopârle, toți membrii florei, faunei. Aici era piscina, dar vreau să spun că nu s-a folosit niciodată, apă într-însa nu a fost, cu părere de rău".

Directorul rezervaţiei spune că locuinţa ar putea deveni un adevărat obiectiv turistic.

Cîțiva ani, casa a servit drept oficiu pentru Gospodăria Silvică din regiune, ulterior însă a rămas pustie.

Pentru lucrările de reconstrucție a clădirii este nevoie de cinci milioane de lei. Rezervaţia "Plaiul Fagului" dispune doar de 15 la sută din suma necesară.

Cea mai mare parte a banilor ar putea să-i ofere un Fond de investiții polonez.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Ivan Bodiul , casa , vinatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
2003 locuitori

Caşunca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Caşunca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2003 oameni. Satul Caşunca a fost înființat în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.