21 decembrie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 12453
De la 1 ianuarie 2017, pensionarii vor primi pensii mai mari
21 decembrie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 12453

De la 1 ianuarie 2017, pensionarii vor primi pensii mai mari

Odată cu implementarea noii legi a pensiilor de la 1 ianuarie 2017, pensionarii vor primi pensii mai mari. Declarația a fost făcută de ministrului Muncii și Protecției Sociale Stela Grigoraș în cadrul emisiunii Fabrika de aseară.

Ministrul susține că reforma este necesară pentru că vechiul sistem de calculare a pensiilor intră în incapacitate de plată.

"Proiectul de lege la care am lucrat noi prevede o serie de măsuri care în complexitatea lor vor aduce la sustenabilitatea financiară a sistemului. Unele măsuri precum este valorizarea, este o măsură foarte costisitoare, pentru că într-adevăr pensiile vor fi mărite. În primul rînd să asigurăm un trai decent oamenilor din Republica Moldova și în al doilea rând să avem un sistem stabil financiar", a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraş.

Invitații în platou spun că noul sistem de calculare a pensiilor va fi benefic pentru pensionari.

"Venim dintr-un sistem sovietic în care ne pensionam cumva, primeam toți aceleași pensii. Trebuie să fie un Guvern, politicieni curajoși ca să facă o astfel de reformă. Sper ca majorarea pensiei și această valorizare pe care o veți face-o anul viitor, să convingă un număr important de pensionari că s-a făcut în interesul lor", a declarat directorul Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici.

În alt context, ministrul Grigoraș a mai declarat că cei care s-au pensionat, pot lucra mai departe. Aceștia vor putea solicita recalcularea pensiei o dată la doi ani.

"Persoanele care și-au stabilit pensia, au dreptul să muncească. Aceste persoane vor primi și salariu și pensia. Persoana continuă să muncească, persoana continuă să contribuie și ca rezultat, o dată la doi ani își va actualiza pensia care va lua în considerare acești ani de lucru suplimentari cu contribuție suplimentară", a declarat Stela Grigoraş.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

pensie , majorare , lege , 2017

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.