28 decembrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 14121
Creditul polonez va fi renegociat
28 decembrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 14121

Creditul polonez va fi renegociat

Termenul de implementare a împrumutului oferit de Polonia pentru dezvoltarea agriculturii moldoveneşti ar urma să fie extins cu un an, iar suma disponibilă să fie micşorată de la 100 pînă la 50 de milioane de euro. O hotărîre pentru iniţierea negocierilor în acest sens urmează să fie aprobată de Guvern în cadrul şedinţei de miercuri, 28 decembrie.

Suma creditului ar urma să fie diminuată la solicitarea părţii polone, avînd în vedere numărul fermierilor care au solicitat credite şi valoarea proiectelor investiţionale prezentate de aceştia.

Mai exact, la 7 iulie 2016, adică cu o lună înaintea expirării termenului-limită de depunere a cererilor, Ministerului Finanţelor au fost transmise 23 de dosare ale potenţialilor beneficiari, în sumă de 26,6 milioane de euro, aprobate de Consiliul de Supraveghere al instituţiei publice Unitatea de Implementare a Creditului de Asistenţă Acordat de Guvernul Republicii Polone.

Pînă în prezent Ministerul Finanţelor a aprobat 6 dosare ale agenţilor economici în sumă de circa 10 milioane de euro. Acestea au fost transmise spre aprobare ministerului polonez al Finanţelor, fiind acceptate 5 dosare în sumă de circa 8,6 milioane de euro.

De asemenea, în cadrul discuţiilor cu partea polonă, urmează să fie revăzute condiţiile financiare ale creditului, „reieşind din situaţia pe piaţa financiară".

Amintim că împrumutul a fost oferit de Guvernul Poloniei pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol moldovenesc, în condiţii preferenţiale, pe o perioadă de 25 de ani, la o rată a dobînzii de 0,15% anual şi o perioadă de graţie de cinci ani. Creditele sînt acordate în formă de livrări de bunuri, utilaje, echipamente şi servicii din Polonia către beneficiarii finali din Republica Moldova.

Condițiile de recreditare pentru beneficiarii finali publicate pe site-ul AIPA relevă că maturitatea împrumutului este de pînă la 12 ani; perioada de grație – de pînă la trei ani; dobînda – 2% anual; penalitatea – 10% anual pentru fiecare zi de întîrziere din suma totală a împrumutului și/sau dobînzilor cu termenul de plată expirat; valoarea maximă pentru un contract – 2 milioane de euro; valoarea bunurilor şi serviciilor de origine poloneză în cadrul contractului – cel puţin 60%.

În ceea ce priveşte termenul de implementare a Acordului, acesta era de 2 ani de la data intrării în vigoare, perioada activă expirînd la 8 august 2016. În documentul propus spre aprobare în cadrul şedinţei Executivului din 28 decembrie este prevăzută extinderea acestuia cu un an, pînă la 8 august 2017.

Sursa: eco.md

Cuvinte cheie:

credit , Polonia , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
1359 locuitori

Zahoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Zahoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1359 de oameni. Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.