12 ianuarie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 6077
De ce supermarketurile din țară nu mai oferă gratuit pungi de plastic
12 ianuarie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 6077

De ce supermarketurile din țară nu mai oferă gratuit pungi de plastic

Supermareturile din țară nu mai au voie să ofere gratuit cumpărătorilor săi pungi de plastic, excepție făcînd doar cele foarte subțiri. Prevederea a intrat în vigoare din 1 ianuarie și are drept scop să prevină generarea deșeurilor și poluarea mediului.

Potrivit Ministerului Mediului, toate supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor alternative: fie folosesc plase biodegradabile, cu inscripția „material biodegradabil" sau „reciclabil", fie folosesc plase din hîrtie care să conțină 40% material reciclat. O a treia alternativă este oferirea de pungi din plastic reciclate.

În context, autortiățile fac referință la măsurile propuse de statele membre ale UE pentru reducerea utilizării pungilor de plastic. Astfel, țările europene au recurs la utilizarea unor instrumente economice precum aplicarea de prețuri, taxe și impozite, care s-au dovedit deosebit de eficace în reducerea consumului de pungi din plastic.

În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi de plastic devin deșeuri în Europa, provocînd pagube de mediu enorme. Propunerea UE la cererea statelor membre este ca acestea să întreprindă măsuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic în scopul reducerii impactului asupra mediului.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

pungi de plastic , supermarket , preţ , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.