09 februarie 2017, 09:31 Realitatea moldovenească views 2841
Apă-Canal îndeamnă populația să semnaleze cazurile de furt al capacelor de fontă
09 februarie 2017, 09:31 Realitatea moldovenească views 2841

Apă-Canal îndeamnă populația să semnaleze cazurile de furt al capacelor de fontă

SA „Apă-Canal Chișinău" atenționează că în municipiul Chișinău se atestă o situație alarmantă în legătură cu furtul capacelor de fontă de la gurile de canalizare, care a devenit pentru răufăcători „o afacere profitabilă". În acest context, furnizorul menționează că gurile de canal nesecurizate pun în pericol viața persoanelor, dar și integritatea rețelelor de apă și de canalizare.

Într-un comunicat de presă al ACC se spune că, deși furnizorul de apă, de comun acord cu organele de drept, întreprind măsuri de anticiparea a acestor furturi, este necesară și implicarea cetățenilor. Populația este încurajată să anunțe adresele unde lipsesc capacele sau să semnaleze încercările de a le sustrage.

După ce primesc apelul, specialiștii de la ACC inspectează adresa indicată și aplică măsurile necesare întru asigurarea securității, atât a pietonilor, cât și a circulației transportului.

Potrivit ACC, în perioada anilor 1999-2016 au fost sustrase peste patru mii de capace, iar prejudiciul cauzat întreprinderii e de aproape cinci milioane de lei. Pentru achiziționarea unei trape din fontă se cheltuie în jur 1300 de lei. Acoperirea căminelor de vizitare cu capace din beton armat rămâne a fi o metodă frecvent utilizată, fiind mai ieftină, deși, potrivit furnizorului, nu este atât de eficientă. Aceasta nu poate fi utilizată pentru partea carosabilă a străzii.

În municipiul Chișinău sunt amplasate circa o sută de mii de căminuri, care sunt acoperite cu trape din fontă sau capace din beton armat. Doar 20 de mii sunt în gestiunea furnizorului de apă, restul sunt la balanța altor întreprinderi.

Locuitorii pot semnala lipsa trapelor sau tentativele de sustragere a acestora la numărul de telefon: 022-25-66-66, 022-85-77-77. De asemenea, aceștia pot să scrie un mesaj pe adresa de e-mail a întreprinderii: acc@acc.md.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Apă-Canal , canalizare , furt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
3108 locuitori

Trinca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Trinca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Drăghiște, la 25 km de orașul Edineț și la 40 de km de stația de cale ferată Lipcani. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3108 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.