09 februarie 2017, 10:48 Realitatea moldovenească views 5106
Reguli noi pentru deschiderea farmaciilor în sate
09 februarie 2017, 10:48 Realitatea moldovenească views 5106

Reguli noi pentru deschiderea farmaciilor în sate

Problema oamenilor de la sate care nu au acces la medicamente și-a găsit rezolvare. Guvernul a exclus mai multe prevederi din legea cu privire de activitatea farmaciilor, astfel încît deschiderea acestora nu va mai depinde de numărul populației. De asemenea, a fost exclusă și cerința privind distanța minimă de la o farmacie la alta.

Articole abrogate de Guvern presupuneau că farmaciile noi trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 250 de metri de cele deja existente. Iar pentru deschiderea farmaciei era necesar un număr de locuitori de la trei pînă la patru mii.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, susține că, în acest fel, sunt excluse barierele care împiedicau activitatea pe piața farmaceutică.

"Vom avea impact pozitiv asupra accesului la medicamente și a întreprinzătorilor la libera desfășurare a activității economice. Ministerul Sănătății a luat aceasta decizie în urma multiplelor sesizări, parvenite de la autoritățile interesate, dar și în discuții cu organisme internaționale", a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, nu a susținut însă acest proiect.

"În farmaciile de rețea noi avem aceleași prețuri la toate medicamente, încă majorate, cu toate și de calitate proastă. Părerea mea este că acest proiect trebuie să fie menținut așa cum a fost", a spus vicepremierul Gheorghe Brega.

De cealaltă parte, bașcanul Găgăuziei a ținut să menționeze că decizia în cauză este așteptată mai ales de locuitorii satelor mici.

"Faptul că în satele mici nu există farmacii este o problemă foarte mare. Și asta din cauză că este foarte greu de obținut licență pentru această activitate. Ministerul Sănătății a luat o decizie corectă și noi trebuie să o susținem", a spus Irina Vlah.

"Aceasta lege, aprobată în 2011, în aceasta lege există aceasta normă, plan care de fapt nu lucrează din 2011, acum suntem în 2017. Și în afară decî

t bariere nu a produs nimic. Camera de Licențiere nu oferă licență. Cel care nu a primit licență, se duce la judecată și câștigă judecată", a spus premierul Pavel Filip.

Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să primească și acceptul Parlamentului.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

reguli , sat , farmacii

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.