02 martie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 4950
Taxa pentru utilizarea numelui statului în denumiri de branduri
02 martie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 4950

Taxa pentru utilizarea numelui statului în denumiri de branduri

Cei care vor dori să utilizeze numele statului în denumirea unui brand sau a unei firme vor trebui să scoată din buzunar 100.000 de lei. O asemenea decizie a fost adoptată de Guvern.

Cele 100.000 de lei vor fi achitate pentru utilizarea denumirilor de „Republica Moldova", „Moldova" sau „Țara Moldovei", scrise cu orice tip de caractere, traducerile lor, folosite separat sau în îmbinare cu alte elemente verbale sau figurative.

Autorii susțin că în măsura în care, până acum, nu a fost reglementat mecanismul de oferire a permisului de utiizare a denumirii statului, se consideră „oportună abilitatea Guvernului de reglementare a modului de acordare și retragere a permisului".

„La determinarea mărimii taxei nu s-au putut lua în considerare anumite costuri sau cheltuieli sau o rată de rentabilitate, întrucît denumirea statului este un „activ" nematerial. Suma de 100.000 de lei se consideră a fi una rezonabilă, ținând cont de faptul că acest permis se oferă pînă la modificarea denumirii sau lichidarea persoanei juridice", explică Ministerul Justiției, autorul proiectului.

Autorizația se acordă pe un termen nedeterminat. Dacă o companie nu va respecta regulile stabilite pentru folosirea denumirii statului, aceasta va fi sancționată cu pînă la 400 de unități convenționale și îi va fi retras dreptului de a mai utiliza denumirea statului.

Potrivit proiectului, Comisia guvernamentală pentru acordarea autorizației de utilizare a denumirii oficiale sau istorice a statului va fi formată din șapte membri. Aceștia vor fi: ministrul Justiției, preşedintele Camerei Înregistrării de Stat, dar și alți cinci membri reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii, Cancelariei de Stat și ai Academiei de Științe a Moldovei.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

Moldova , taxa , brand

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.