04 martie 2017, 15:25 Realitatea moldovenească views 4617
Majoritatea moldovenilor sînt de acord cu alegerea directă a Preşedintelui
04 martie 2017, 15:25 Realitatea moldovenească views 4617

Majoritatea moldovenilor sînt de acord cu alegerea directă a Preşedintelui

Majoritatea moldovenilor cred că Curtea Constituţională a Moldovei a luat decizia corectă de a schimba Constituţia în ceea ce priveşte alegerea directă a Preşedintelui. Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de "Intelect Group".

92,5% din respondenţi consideră că şi pe viitor Preşedintele trebuie să fie ales prin vot direct.

În opinia a 36,5% din respondenţi, prin iniţiativa de extindere a împuternicirilor şefului statului, Preşedintele Igor Dodon vrea să dea jos o putere coruptă, 33,5% sunt de părere că Preşedintele vrea să obţină astfel întreaga putere în stat, iar 20,8% cred că Rusia va controla în acest fel Republica Moldova.

Peste 90% din cei intervievaţi au declarat că doresc micşorarea numărului de partide politice şi de deputaţi în Parlament, 78% optează pentru un sistem uninominal la alegerile parlamentare, iar 64% s-au pronunţat în favoarea unui sistem electoral mixt. Aproape jumătate din numărul total de respondenţi se pronunţă în favoarea introducerii votului electronic, iar peste o treime - pentru votul prin corespondenţă. 58% dintre respondenţi sunt de părere că votul uninominal ar oferi condiţii egale pentru toţi.

La întrebarea dacă există măcar un partid în care respondenţii au încredere, aproape 49% au dat un răspuns negativ, în timp ce 48% au declarat că există un asemenea partid.

23% din respondenţi aşteaptă de la politicieni să acorde mai multă atenţie oamenilor, 21% aşteaptă ca să ofere locuri de muncă mai bine plătite, iar 17% aşteaptă salarii şi pensii mai mari. La sondaj au participat peste 1.300 de respondenţi din 35 de regiuni. Interviurile au fost realizate în perioada 10-20 februarie. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/- 2,7%.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

sondaj , președinte , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
1309 locuitori

Flămînzeni este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Flămînzeni a fost menționat documentar în anul 1508.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.