07 martie 2017, 11:20 Realitatea moldovenească views 4322
Ddoar cinci companii din RM vor relua exporturile de vinuri în Rusia
07 martie 2017, 11:20 Realitatea moldovenească views 4322

Ddoar cinci companii din RM vor relua exporturile de vinuri în Rusia

Doar cinci din cele 13 companii din Moldova controlate recent de experţii Rospotrebnadzor îşi vor putea relua exporturile de vinuri în Rusia.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al instituţiei sanitare ruse, „în urma examinării materialelor primite de experţii Rospotrebnadzor în cadrul informării despre activitatea organelor competente ale RM privind calitatea și inofensivitatea producției vinicole, se permite prezentarea probelor pentru obținerea permisului pentru companiile „Cricova", „Chateau Vartely", „Castel Mimi", „Lion-Gri" şi „Moldiugvin".

Rospotrebnadzor le solicită întreprinderilor „Kvint" din Transnistria și „Kazayak-Vin" din Găgăuzia, care au primit anterior dreptul de a-şi exporta producţia vinicolă în Federația Rusă, să prezinte probe noi ale producției care anterior nu a fost exportată în Rusia.

În comunicat se menţionează că exporturile producţiei vinicole moldoveneşti în Rusia vor fi efectuate în regimul ghişeului unic.

Anterior, potrivit rezultatelor vizitei, şefa Rospotrebnadzor, Anna Popova, a comunicat că producţia majorităţii întreprinderilor vinicole, din cele 13 verificate, corespunde normelor pieţei ruse. Potrivit ei, companiile îşi vor putea livra producţia pe piaţa rusă după efectuarea cercetărilor de laborator şi după evaluarea finală a documentelor prezentate.

Acelaşi lucru l-a confirmat Preşedintele Igor Dodon, care a spus că subiectul privind extinderea listei de producători moldoveni care îşi exportă producţia vinicolă în Rusia a fost discutat în cadrul întrevederii din ianuarie, la Moscova, cu omologul său rus Vladimir Putin.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 11 septembrie 2013, Rospotrebnadzor a sistat importul de vinuri din Moldova pe motiv că „au fost depistate mai multe loturi de producţie alcoolică din Moldova care nu corespunde normelor de securitate, deoarece au un conţinut sporit de dibutilftalat şi dietilhexilflatat". Pretenţiile Rospotrebnadzor-ului au apărut înainte ca Moldova să parafeze, în noiembrie 2013, la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE.

Până în 2006, vinurile moldoveneşti ocupau mai mult de 60% din piaţa Rusiei. După embargoul introdus de Rospotrebnadzor pentru importul acestora în anii 2006-2007, către anul 2013 Moldova a reuşit să recupereze doar 5% din piaţa rusă. În urma restricţiilor impuse de Rospotrebnadzor, mulţi vinificatori au renunţat la exportul în Federaţia Rusă şi s-au orientat spre alte ţări.

În condiţiile embargoului impus la vinurile moldoveneşti, livrările de vinuri au fost permise doar pentru câteva întreprinderi din Găgăuzia şi Transnistria, a căror conducere este împotriva integrării europene şi pledează pentru apropierea de Uniunea Eurasiatică.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

vin , Moldova , export , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.