24 martie 2017, 10:30 Realitatea moldovenească views 2429
Cetățenii nu sînt de acord cu statutul special al Transnistriei
24 martie 2017, 10:30 Realitatea moldovenească views 2429

Cetățenii nu sînt de acord cu statutul special al Transnistriei

Majoritatea cetăţenilor Moldovei (64%) consideră că regiunea transnistreană trebuie să facă parte din Moldova la fel ca şi celelalte raioane ale ţării.

Despre aceasta arată rezultatele sondajului socio-politic, realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP) la comanda ziarului "Timpul".

Potrivit agenţiei INFOTAG, pentru menţinerea Transnistriei în componenţa Moldovei, cu conferirea unui statut special pentru regiune, s-au pronunţat doar 15% din respondenţi. Totodată, 11% susţin că regiunea trebuie să fie o ţară independent, 5% - să intre în componenţa Rusiei, iar 1% - să intre în componenţa Ucrainei.

Potrivit sondajului, pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală pledează 49% din respondenţi, fiind cu 1% mai mult decît la sondajul realizat anul trecut. Pentru aderarea la Uniunea Europeană au votat 40% din cetăţeni, fiind cu 1% mai puţin decît în anul trecut.

Autorii sondajului menţionează că 15% din respondenţi nu ştiu nimic de Acordul de Asociere RM-UE. Dintre cei care ştiu despre acesta, 44% apreciază pozitiv semnarea acestuia, iar 41% sînt împotrivă.

Împotriva intrării Moldovei în blocul NATO pledează 58% din populaţie, iar 22% ar susţine această iniţiativă în cadrul unui referendum. Dacă ar fi organizat un referendum privind unirea Moldovei cu Romînia, 64% ar vota împotrivă, iar 22% pentru. Comparativ cu sondajul de anul trecut, rezultatele s-au schimbat nesemnificativ.

De asemenea, 61% din respondenţi au o atitudine pozitivă faţă de Rusia, 31% - neutră, 8% - negativă. Totodată, 46% au o atitudine pozitivă faţă de Uniunea Europeană, 42% - neutră, iar 12% - negativă. Dintre ţările vecine, cetăţenii moldoveni au o atitudine mai bună faţă de Romînia: 43% - pozitivă, 39% - neutră şi 18% - negativă. Faţă de Ucraina cetăţenii moldoveni au o atitudine pozitivă - 38%, neutră - 50% şi negativă - 12%.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-19 martie în 111 localităţi din Moldova, cu excepţia Transnistriei, pe un eşantion de 1817 persoane, cu o marjă de eroare de plus-minus 2,3%.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

cetățean , Transnistria , sondaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
4442 locuitori

Tocuz este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tocuz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4442 de oameni. Satul Tocuz a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.