07 iunie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 39919
Pe amatorii de ciuperci din Moldova îi așteaptă amenzi usturătoare
07 iunie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 39919

Pe amatorii de ciuperci din Moldova îi așteaptă amenzi usturătoare

Responsabili de la Ministerul Mediului precizează că în redacția anterioară a Codului silvic în ceea ce privește amenzile și-a pierdut demult actualitatea. Prevederile legii, care a intrat în vigoare în anul 1997 nu răspund realităților contemporane.

Pentru fiecare kilogram de ciuperci culese iubitorii odihnei active în aer liber riscă să achite opt unități convenționale. O astfel de prevedere se conține în amendamentele la Codul silvic, elaborat de Ministerul Mediului. În afară de ciuperci, Ministerul propune să le fie interzică persoanelor care nu au permisiune specială colectarea fructelor de pădure, plantelor medicinale și nemedicinale, rădăcinilor, nucilor.

Mărimea amenzii va fi determinată în funcție de greutatea materialelor naturale colectate. Astfel, pentru nuci contravenienții vor trebui să achite 8 unități convenționale pentru kilogram. Pentru mere sălbatice, prune, vișine, măceșe și alte fructe de pădure cîte 5 unități convenționale pentru kilogram, pentru plantele medicinale (mușețel, coajă de stejar, salcîm, valeriană etc.) cîte 10 u. c. În plus, în afară de aceasta în modificările legislative este preconizat faptul că, în unele cazuri, colectarea de ierburi din fondul forestier va fi pedepsită cu o amendă de 150 de unități convenționale, iar în cazul în care plantele sînt incluse în Cartea Roșie amenda se triplează automat.

Astfel, cîștigul din colectarea resurselor naturale va deveni mult mai riscant. Acest lucru este valabil și pentru tăierea ilegală a copacilor. Responsabili de la Ministerul Mediului au subliniat că în ultimii ani această afacere înflorește. Astfel, un cub de lemn destinat pentru încălzire, costă în jur de 450-700 de lei. Totodată, amenda pentru arborii tăiați, din care se constituie acest volum nu depășește 200 de lei.

În noua redacție a Codului amenzile, ca și mai înainte, vor fi calculate în funcție de diametrul lemnului tăiat și de locul, unde a fost comisă infracțiunea: fondul forestier sau zonele verzi din localități. În cazul în care valoarea prejudiciului nu va fi posibil să fie calculată în detaliu, pentru fiecare hectar de copaci tăiați, pedeapsa va constitui 20 de mii de unități convenționale. În plus, pentru fiecare ramură de copac ruptă amenda e de 12 unități convenționale, pentru un arbust rupt – 9 unități convenționale.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

amenda , paduri , ciuperci

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.