06 iulie 2017, 12:15 Realitatea moldovenească views 8017
68 de ani de la cel de-al doilea val de deportări
06 iulie 2017, 12:15 Realitatea moldovenească views 8017

68 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

Cu prilejul împlinirii a 68 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, Președintele țării, Igor Dodon a adresat următorul mesaj:

"Poporul nostru a trecut prin multe vitregii și nedreptăți de-a lungul istoriei, în diferite epoci și sub diferite regimuri. Am avut o soartă marcată de multe suferințe.

Deportările în masă constituie una dintre aceste pagini negre ale istoriei, cînd o parte însemnată din populație a fost dezrădăcinată și supusă persecuțiilor.

Acele evenimente nu trebuie date uitării și trebuie condamnate.

Represaliile au fost condamnate la cel de-al XX-lea Congres al PCUS, din 25 februarie 1956. Ele au fost intens analizate și supuse oprobriului public în anii '90, și în Rusia, și în fostele republici sovietice.

Ele rămîn în memoria colectivă a tuturor popoarelor care au pătimit, dar mai ales în memoria familiilor care au trecut prin acele experiențe.

Este regretabil că astăzi unele partide și unii lideri discreditați încearcă să se trezească din leșinul politic făcînd speculație pe seama acelor evenimente istorice triste. Ei încearcă să scoată profit politic din durerea oamenilor. Așa ceva este mizerabil și inacceptabil.

Transmit condoleanțele mele tuturor celor care au pătimit din cauza represaliilor.

Iar pe politicieni în îndemn să învețe din lecțiile istoriei și să nu încerce să aducă trecutul în viitor, pentru interese de partid."

Sursa: presedinte.md

Cuvinte cheie:

Igor Dodon , deportare , președinte

Comentarii

 (1)
  • #1 Ivan Răspunde Citează selecţia
    Igor este nume rusesc. Nu inteleg ce popor vorbeste aci asta? ala maldafan , deci mancurt, ala romanesc (ca moldovenii sunt romani impreuna cu muntenii si banatenii si ardelenii) sau de care ? Dati-i o votka muscaleasca ca l-a ajuns setea ma gindesc: un Igor sa conduca o hrisca din teritoriul lui Stefan ! La Moskva cu voi toti si familiile voastre maldafane ! Mai bine grija ca-i zboara "tara" care incotro Transnistria, Gagauzia etc. :)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
546 locuitori

Caracuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Berlinţi, raionul Briceni. Localitatea este situată la o distanţă de 6 km sud-vest de oraşul Briceni, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 546 de oameni.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.