20 septembrie 2017, 17:20 Realitatea moldovenească views 4825
1000 de cetățeni reveniți în 2016 în ţară au fost reîncadrați în cîmpul muncii
20 septembrie 2017, 17:20 Realitatea moldovenească views 4825

1000 de cetățeni reveniți în 2016 în ţară au fost reîncadrați în cîmpul muncii

Circa o mie de cetățeni reveniți în ţară de peste hotare au fost reîncadrați anul trecut în câmpul muncii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM).

Solicitată de agenție, consultantul principal în cadrul Biroului Relații cu Diaspora, Nadejda Zubco, a specificat că, pe parcursul anului 2016, la agenţiile teritoriale au fost înregistrate 2900 de persoane reîntoarse în ţară din străinătate, care au beneficiat integral de servicii de angajare în câmpul muncii şi protecţie în caz de şomaj.

„Din numărul total al cetățenilor reveniți în R. Moldova, 20% sunt femei. Totodată, 40% din cei care s-au întors acasă au vârste cuprinse între 30-40 de ani, 27% - au între 16-29 de ani și 11% - au peste 50 de ani. Ca și în anul precedent, cei mai mulți cetățeni s-au reîntors din Federaţia Rusă – 2413 de persoane (84%), după care urmează Italia – 136 de persoane (5%), Cehia, Germania și Polonia - cîte 40 de persoane (1%). Acestea sunt doar persoanele care s-au adresat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în căutarea unui loc de muncă", a menționat Zubco.

„Cu scopul de a facilita integrarea pe piața muncii, cetățenii reîntorși de peste hotare înregistrați ca șomeri, au beneficiat prin intermediul AOFM de servicii de formare profesională. Pe parcursul anului 2016, au absolvit cursuri de calificare, recalificare și perfecționare 79 de cetățeni reveniți din străinătate", a menționat Nadejda Zubco.

La 8 septembrie curent a intrat în vigoare Planul de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetățenilor reîntorși de peste hotare. Documentul are drept scop dezvoltarea programelor şi serviciilor destinate moldovenilor reveniți în țară, prin oferirea suportului necesar la reintegrare. Printre acţiunile preconizate în acest sens se numără: îmbunătăţirea serviciilor de (re)integrare şcolară, a programelor pentru tineri şi vârstnici, precum şi a măsurilor de ocupare a forţei de muncă. Alte acţiuni vizează mediatizarea posibilităţilor de accesare a fondurilor financiare destinate cetăţenilor R. Moldova reîntorşi de peste hotare, implementarea şi diversificarea programelor de atragere a remitenţelor în dezvoltarea economiei naţionale.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
543 locuitori

Vinogradovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vinogradovca, Ciumai și Mirnoe. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Taraclia și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 543 de oameni. Satul Vinogradovca a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.