03 octombrie 2017, 09:37 Realitatea moldovenească views 5898
Săptămîna Voluntariatului a început cu o oră de muncă la stația de sortare a deșeurilor
03 octombrie 2017, 09:37 Realitatea moldovenească views 5898

Săptămîna Voluntariatului a început cu o oră de muncă la stația de sortare a deșeurilor

Cea de-a XI-a ediție a Săptămînii Voluntariatului a început cu o oră de muncă neremunerată, în folosul comunității, la „ABS" Stația de sortare a deșeurilor de la Bubuieci. Cîteva zeci de persoane și membri ai organizațiilor non-guvernamentale au ajutat angajații întreprinderii să separe deșeurile. Prin această acțiune organizatorii doresc să accentueze necesitatea sortării și a reciclării deșeurilor și să promoveze o implicare mai activă a autorităților în rezolvarea problemei deșeurilor municipale.

Antoniţa Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, a spus că, în prezent, la nivel național, activitățile de voluntariat sînt extinse. În Săptămîna Voluntariatului, practic în fiecare localitate sunt organizate activități în care oamenii se implică spre binele comunităților. „Oamenii se unesc ca să rezolve o problemă, să creeze ceva împreună", a menționat activista.

Scopul este de a arăta că voluntariatul înseamnă coeziune socială, care poate încuraja schimbarea lucrurilor la nivel legislativ. „Anul acesta s-a făcut foarte multă politică din gunoiul din zonă. S-a tot speculat cine s-ar face vinovat de această stare de lucruri. Ne-ar interesa ca oamenii de la conducere să zică: Haideţi să vedem ce se întâmplă, cum putem să rezolvăm şi ce putem face ca deșeurile să nu ne inunde", a spus Antoniţa Fonari.

În paralel cu voluntarii care au lucrat cot la cot cu angajații întreprinderii, alți voluntari - persoane cu abilități locomotorii reduse -, din cadrul Asociației „Motivație", au participat la un atelier de informare despre procesul de sortare a deșeurilor. Victoria Boţan, specialistă în relații cu publicul în cadrul Asociației „Motivație", a spus că informațiile acumulate vor fi promovate în mediul online, prin mesaje motivaţionale, pentru a face oamenii să înțeleagă necesitatea sortării deșeurilor. „Atunci cînd ajuți la sortarea deșeurilor, înțelegi cît este de dificil acest lucru şi conștientizezi că este mai bine să știi cum să sortezi, să fii un cetățean activ și să ai grijă de mediu", a menționat Victoria Boţan.

Ina Coșeru, președinta Centrului Național de Mediu, a amintit că în luna decembrie intră în vigoare Legea cu privire la deșeuri, care obligă toți cetățenii Republicii Moldova să colecteze separat deșeurile.

În perioada 2-8 octombrie, autoritățile publice, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă și alții se vor implica în campanii de sensibilizare, dezbateri, precum și acțiuni de caritate, salubrizare, instruiri etc. Toate – în contextul Săptămînii Naționale a Voluntariatului 2017. Evenimentul este organizat de către Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat și este susținut prin proiectul ,,SNV 2017 - Hai în gașca voluntarilor" din cadrul Programului de Granturi 2017 al organului central responsabil de tineret și sport din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

deşeuri , voluntari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2502 locuitori

Clocuşna este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Clocuşna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Clocușna este situat la o distanță de 25 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 2502 oameni. Prima atestare documentară a satului Clocușna din ținutul Hotin datează din 22 august 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.