17 octombrie 2017, 17:40 Realitatea moldovenească views 5254
Dodon ignoră decizia Curții Constituționale (Video)
17 octombrie 2017, 17:40 Realitatea moldovenească views 5254

Dodon ignoră decizia Curții Constituționale (Video)

Șeful statului, Igor Dodon ignoră decizia de azi a Curții Constituționale privind numirea în funcție a noilor miniștri și anunță că nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Despre aceasta a anunțat cu puțin timp în urmă în cadrul unui briefing de presă.

Prin urmare, Igor Dodon a declarat că "Curtea Constituțională poate să interpreteze Constituția, dar nu poate să instituie noi norme constituționale".

Președintele a explicat că decizia de astăzi reprezintă o obligație de a alege între două opțiuni, în speranța că va ceda și se va conforma deciziei.

"Dacă președintele nu este de acord cu opiniile guvernului, nu promovează persoane pe care nu le consideră oportune. Mă pun să aleg, sau cedez și semnez decretul sau eu nu cedez și nu semnez decretul și atunci responsabilitatea revine președintelui Parlamentului sau Guvernului. Ei vor să mă oblige în speranța că voi ceda. Eu port responsabilitate în fața cetățenilor, eu nu voi ceda. Dacă această persoană este în detrimentul intereselor țării, eu nu voi semna decretul", a declarat Dodon.

Drept context, șeful statului a menționat că nu îl va include pe Eugen Sturza în componența Consiliului Suprem de Securitate.

"Nu voi semna decretul de numire a dlui Sturza, cel mai probabil va fi semnat de Candu. Eu nu voi recunoaște noul ministru al Apărării, el nu va face parte din Consiliul Suprem de Securitate. Eu, în calitate de comandant suprem, nu-l voi recunoaște. Legitimitatea acestui ministru este egal cu zero", a adăugat președintele.

Amintim că judecătorii Curții Constituţionale au decis astăzi că potențialul candidat pentru funcţia de ministru al Apărării va fi desemnat de premier. Potrivit CC, preşedintele are dreptul să verifice candidatul propus, dar nicidecum nu are dreptul de veto în numirea ministrului.

Maxim Lebedinschi, consilierul președintelui Igor Dodon pe domeniul juridic, a condamnat dur decizia Curții Constituționale de astăzi privind numirea unui nou ministru la Apărare. Acesta a declarat că judecătorii ar putea răspunde penal pentru decizia de astăzi.

Reamintim că în luna septembrie curent, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, în scopul clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele țării refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Sursa: www.realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.