27 martie 2012, 15:09 Realitatea moldovenească views 2861
27 martie 2012, 15:09 Realitatea moldovenească views 2861

Partidul lui Igor Dodon a făcut publice condițiile înaintate lui Nicolae Timofti

Partidul lui Igor Dodon a făcut publice condițiile înaintate lui Nicolae Timofti, pe care acesta urma să le respecte în cazul alegerii în funcția de președinte. Conform declarației lui Igor Dodon, Timofti a trecut "testul statalității".

Conform comunicatului difuzat, "candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova acceptă integral şi îşi asumă public respectarea acestor condiţii şi prevederi constituţionale, în calitatea sa de preşedinte al statului", printre care se numără "protejarea şi afirmarea statalităţii, integrităţii teritoriale, independenţei şi suveranităţii statului moldovenesc", "Respectarea neutralităţii ţării şi neacceptarea aderării Republicii Moldova la niciun bloc politico-militar, precum şi neadmiterea dislocării de trupe şi a obiectelor militare ale altor state pe teritoriul R.Moldova", "respectarea normelor constituţionale în vigoare şi păstrarea intactă a tuturor prevederilor Constituţiei statului".

În plus, socialiștii au cerut "menţinerea statutului de membru al Comunităţii Statelor Independente al Republicii Moldova, indiferent de vectorul geopolitic și procesele de integrare europeană derulate, și menţinerea echilibrului în relaţiile politice externe, în raport cu Estul şi cu Vestul".

Mai mult, printre condițiile impuse se regăsesc "menţinerea şi respectarea statutului oficial al limbii moldoveneşti ca limbă de stat a Republicii Moldova" și "protejarea tradiţiilor şi valorilor morale autohtone, în spiritul religiei creştine, cu respectarea statutului laic al Republicii Moldova".

Într-un punct aparte se menționează despre "deţinerea unei singure cetăţenii, moldoveneşti".

Notăm, că încă pînă la alegeri, Nicolae Timofti a declarat că vede în viitor reunirea Moldovei cu România, totodată, s-a aflat că el deține cetățenie română, iar după alegere Timofti a declarat că ar fi necesară revizuirea prevederilor cu privire la statutul limbii moldoveneşti ca limbă de stat.

 

Sursa:  moldnews.info

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.