27 noiembrie 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 5613
Importarea produselor care conțin crom și azbest de crizotil va fi interzisă prin lege (Video)
27 noiembrie 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 5613

Importarea produselor care conțin crom și azbest de crizotil va fi interzisă prin lege (Video)

Importarea produselor care conțin substanțe periculoase și cancerogene cum ar fi azbestul și cromul vor fi interzise din anul 2019, după ce Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a operat unele modificări la lege, pentru a oferi agenților economici o perioadă de tranziție și adaptare la noile prevederi.

Potrivit șefei Direcției prevenirea poluării și managementului deșeurilor din cadrul MADRM, Svetlana Bolocan, acest lucru este prevăzut în Acordul de Asociere cu uniunea Europeană, iar înlăturarea de pe piață a produselor periculoase ce conțin azbest și crom – elemente, care se găsesc cel mai des în foile de ardezie, țevi și ciment va fi monitorizat de către minister.

„După ce a fost elaborată Legea privind restricția produselor cu conținut de azbest și crom, s-a revenit la aceasta pentru că plasarea pe piață a produselor nu a fost interzisă. Legea acum se află în Comisiile parlamentare și a fost adoptată în prima lectură. Produsele cu conținut de azbest nu se produc la noi în țară, ci sunt importate din Federația Rusă. Piața europeană a interzis importul acestora și înlocuirea loc cu cele care sînt inofensive pentru sănătatea populației. Aici trebuie de menționat că nu toate produsele din azbest sunt periculoase, ci anume acelea, care conțin azbestul de crizotil și crom", a spus Bolocan.

Totodată, șefa direcției a menționat că din discuțiile duse cu deputații s-a convenit ca termenul pentru tranziție să fie extins până în 2019, pentru a permite responsabililor să informeze populația privind efectele nocive pentru sănătate și să permită agenților economici să înlocuiască produsele date cu altele, care nu prezintă pericol mediului ambiant.

„Aducem la cunoștința tuturor că după intrarea în vigoare a modificărilor aceste produse nu vor mai importate, iar agenții economici vor avea dreptul să epuizeze stocurile din depozite de foi de ardezie, după care vor trebui să se conformeze noilor prevederi. De asemenea, cetățenii nu vor fi obligați să-și decoperteze acoperișurile pentru a înlocui foile de ardezie, ci vor fi utilizate până la ciclul lor posibil. În prezent la noi în țară, 90 la sută din case sînt acoperite cu foi de ardezie", a mai specificat Svetlana Bolocan.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății anual peste 25 de mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc din cauza substanțelor precum cromul și azbestul, iar 15 mii mor din același motiv.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

import , interdicţie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.