12 decembrie 2017, 14:45 Realitatea moldovenească views 4804
CC: Președintele Moldovei nu are dreptul să fie membru de partid
12 decembrie 2017, 14:45 Realitatea moldovenească views 4804

CC: Președintele Moldovei nu are dreptul să fie membru de partid

Curtea Constituțională a declarat constituționale prevederile din Codul electoral, potrivit cărora președintele Republicii Moldova nu are dreptul să fie membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urma de magistrații CCM.

„Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți și nu ale unei părți ale acesteia, ale unui grup sau partid politic. Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nicio formă interesele unui partid politic. Interdicția stabilită pentru președintele Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic se înscrie în limitele admisibile ale restrîngerii dreptului la asociere la partide politice", a declarat președintele CCM, Tudor Panțîru.

În acest sens, Curtea Constituțională a hotărît să respingă sesizarea deputaților socialiști și a recunoscut drept constituțională prevederea din Codul Electoral care interzice președintelui Republicii Moldova să fie membru al unui partid politic.

Amintim că, odată cu revenirea în anul 2016 la alegerea directă a șefului statului, a fost modificată și prevederea din Codul electoral, potrivit căreia președintele R. Moldova nu are dreptul să fie membru de partid. PSRM a catalogat atunci această prevedere drept o acțiune politică, îndreptată împotriva liderului formațiunii Igor Dodon, care a obținut victorie în cadrul scrutinului prezidențial.

Sursa: deschide.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
136 locuitori

Decebal este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 136 de oameni. Satul Decebal a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.