04 ianuarie 2018, 11:10 Realitatea moldovenească views 11379
Imagini șocante pe pachetele de ţigări începînd cu 2018
04 ianuarie 2018, 11:10 Realitatea moldovenească views 11379

Imagini șocante pe pachetele de ţigări începînd cu 2018

Din 2018, producătorii autohtoni şi importatorii de produse de tutungerie, vor fi obligaţi să imprime pe pachetele de ţigări imagini şi mesaje şocante despre consecinţelor nefaste ale fumatului. Reglementrea a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie. Prin intermediul noilor modificări, autorităţile speră să reducă numărul de fumători din țara noastră.

Imaginile şocante vor fi tipărite pe ambele părţi ale pachetului de ţigări, şi vor acoperi mai mult de jumătate din suprafaţa ambalajului. Fumatul dăunează plămînilor, fumatul cauzează atacuri de inimă, fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare, fumatul cauzează cancere bucale şi ale gîtului. Acestea sunt doar câteva dintre imaginile şi mesajele care vor apărea pe ambalaje.

"Avem două avertismente de tip general, fumatul ucide, renunţă acum, fumatul conţine mai mult de 70 de substanţe care conţine cancerul, precum şi 14 avertismente specificie", spune Ion Şalaru
diretor adjunct CNSP.

Datorită acestor avertismente, autorităţile speră să informeze oamenii despre efectele negative ale consumului de tutun. În mai puţin de 6 luni, toate pachetele de ţigări de pe piaţă, vor fi înlocuite treptat cu cele care vor conţine mesajele respective. Este data limită impusă producătorilor de ţigări pentru epuizarea stocurilor de tutun existente.

"Importurile care au fost făcute până în data de 31 decembrie 2017, sau au fost produse, se vor permite să fie utilizate aceste stocuri până în data de 30 iunie", a spus Ion Şalaru, diretor adjunct CNSP.

O dată cu noile modificări, producătorii au anunţat că vor fi nevoiţi să majoreze preţurile pentru ţigările. Pentru a nu falimenta, cel mai mare combinat de tutungerie din Moldova, îşi va scumpi producţia cu pînă la 20 la sută.

"Orice noutate, orice modificare la ţigări, asta duce la scăderea vânzărilor. În luna februarie, martie noi deja putem să declarăm preţul maxim, şi în aprilie ieşim cu preţ nou, şi cu pachet nou", a menţionat Dora Palamari, şef direcţia vânzări şi logistică, Combinat de tutungerie.

Oamenii au păreri împărţite cu privire la noul aspect al pachetelor de ţigări:

"Eu cred că care sînt fumători, nu o să-i împiedice nici desenele care sunt pe pachete".

"Toţi ştiu că fumatul dăunează sănătăţii, şi cît mai multă atnireclamă, cred că o să aducă ceva pînă la urmă".

"Pentru cineva care nu realizează acele consecinţe, nici acea imaginea nu va fi un argument"

Potrivit psihologilor, cel mai mult, mesajele şi imaginile şocante îi va afecta pe fumătorii înrăiţi.

"Probabil că aceste imagini vor putea să aibă efect asupra persoanelor care au deja anumite probleme de sănătate şi care întradevăr va recunoaşte problema pe care o are în imaginile de pe pachet" susţine Irina Novac, psiholog.

Pentru nerespectarea legislaţiei privind aplicarea mesajelor şi imaginilor specifice pe ambalajele pachetelor de ţigări, producătorii de tutungerie riscă amenzi de până la 10 mii de lei, cu suspendarea licenţie de activitate. În Republica Moldova sunt 7 producători de tutungerie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Ţigări , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.