05 ianuarie 2018, 12:35 Realitatea moldovenească views 12428
Dodon, suspendat pentru a treia oară din funcția de președinte
05 ianuarie 2018, 12:35 Realitatea moldovenească views 12428

Dodon, suspendat pentru a treia oară din funcția de președinte

Curtea Constituțională a constatat astăzi, pentru a treia oară, circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.

Curtea a stabilit că refuzul președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a legilor constituie o încălcare a normei imperative a Constituției, precum și a jurămîntului depus.

Potrivit Curții, în cazul revotării unei legi de către Parlament, președintele este obligat să o promulge chiar în eventualitatea existenței unor dubii asupra proiectului respectiv. Înalta Curte a mai statuat că președintele este în drept să remită Legislativului doar o singură dată în mod argumentat legile asupra cărora are obiecții.

Totodată, Curtea a reiterat necesitatea de a reglementa răspunderea disciplinară și cea penală în cazul neexecutării obligațiunilor constituționale și a hotărîrilor Curții de către președinte.

Curtea a dispus ca decretul de promulgare a „Legii antipropagandă" să fie semnat de președintele Parlamentului sau de către premier.

Menționăm că democrații au cerut Curții să constate pentru a treia oară circumstanțele care justifică instituirea interimatului funcției de președinte. Potrivit autorilor sesizării, Igor Dodon și-a încălcat obligațiunile constituționale refuzînd deliberat să promulge legea votată repetat în Parlament.

Șeful statului a declarat anterior că modificările la Codul audiovizualului atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și de Convenția europeană a drepturilor omului.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
1877 locuitori

Nemţeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Nemţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 48 km de orașul Hîncești și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1877 de oameni. Satul Nemțeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Hlăpești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.