07 februarie 2018, 11:56 Realitatea moldovenească views 14129
Tot mai multe femei devin mame de gemeni în Moldova
07 februarie 2018, 11:56 Realitatea moldovenească views 14129

Tot mai multe femei devin mame de gemeni în Moldova

Tot mai multe femei devin mame de gemeni sau tripleţi. În ultimii ani, sarcinile multiple s-au dublat practic, spun medicii de la Maternitatea numărul 1 din Chişinău.

"Aici este Nichita, iar aici e Victoria, triumful nostru. Victorița este cea mai puternică, nu mai stă în incubator. Aici stă Egor. El este cel mai micuț, un copil foarte liniștit".

Săptămîna trecută, Natalia Screlea a adus pe lume tripleți după ce a urmat un tratament de creştere a fertilității.

Medicii au descoperit abia la a treia ecografie că femeia poartă sub inimă trei copii.

"Ne așteptam la gemeni, pentru că avem gemeni în familie și soțul, și eu. Așa că, nu ar fi fost o supriză pentru noi. Nu știu cum mă voi descurca, dar mă voi strădui, pentru că mi-am dorit mult acești copii. Tri copii este un cadou de la Dumnezeu", a spus mama de tripleți, Natalia Screlea.

După naștere, micuții au fost internați la reanimare. Pentru că au prins un pic în greutate, au fost internați în secția pentru copii prematuri.

Medicii spun că ei se simt tot mai bine, iar peste câteva săptămâni, ar putea fi externați.

"Ei vor fi îngrijiți în secția noastră pînă cînd o să atingă vîrsta cam 36 - 37 de săptămîni de gestație sau poate chiar până la 38 și pînă o să aibă undeva două kilograme, două kilograme și ceva. Copilașii sînt stabili și sunt foarte bravo, chiar dacă sînt trei și micuți, se isprăvesc foarte bine", a afirmat șefa Secției Îngrijirea Copiilor Prematuri, Mariana Luceac.

În 2017, trei femei au născut tripleți la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, iar alte două urmează să nască în curînd.

"Dacă în trecut noi aveam la două procente practic anul și parcă era cazuistic cînd aveam gemeni, tripleți nici vorbă nu era, mai în trecut. Atunci astăzi noi mai frecvent și în fiecare zi întîlnim cît mai des cu gemeni, cu tripleți, chiar și cvadri am avut", a spus profesorul universitar, Valentin Friptu.

Iar medicii spun că rata gemenilor a crescut din ultimii ani de la două la sută pînă la 4,6 la sută, în 2017.

Ei spun că acest lucru se datorează faptului că acum există o mulțime de metode moderne de fertilizare. Totuși, medicii spun că astfel de nașteri pot prezenta mai multe riscuri decît cele obișnuite.

O viitoare mamă poate afla dacă va avea gemeni la șase săptămîni de sarcină. Cel mai comun tip sunt cei fraternali.

Din punct de vedere genetic, sunt la fel ca oricare alţi doi fraţi. Mai rar, se întîlnesc gemenii - au acelaşi sex şi arată la fel.

Specialiștii au demonstrat că indiferent dacă gemenii sunt separați, ei se dezvoltă în același ritm. Totuși, sînt detalii care fac diferența. De exemplu, amprentele digitale coincid.

Datele statistice arată că în general, natalitatea este în creștere. În 2016, s-au născut cu trei la sută mai mulți copii decât anul precedent.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sarcină , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
432 locuitori

Trifeştii Noi este un sat din cadrul comunei Moscovei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 432 de oameni. Satul Trifeştii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.