21 februarie 2018, 17:05 Realitatea moldovenească views 3678
Stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei, înregistrate (Foto)
21 februarie 2018, 17:05 Realitatea moldovenească views 3678

Stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei, înregistrate (Foto)

Comisia Națională de Heraldică a înregistrat în Armorialul General al Republicii Moldova stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei.

Comisia Națională de Heraldică a decis înregistrarea în Armorialul General al Republicii Moldova a stemei, drapelului și a stindardului Bisericii Ortodoxe din Moldova, comunica mitropolia.md.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, la elaborarea însemnelor mitropolitane au fost implicați teologi, istorici și specialiști din domeniul heraldicii, care au lucrat mai bine de trei ani.

Stema reprezintă un scut argintiu pe mijloc, avînd un colan roșu. În interiorul scutului este plasată icoana Nașterii Mîntuitorului Iisus Hristos. Această compoziție este fixată pe o cârja arhierească și o cruce de aur poziționate cruciș. Scutul este timbrat cu o mitră aurită avînd frontal icoana Mîntuitorului Iisus Hristos, iar pe laterale icoanele Maicii Domnului de la Hîrbovăț și a Sfîntului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare.

Designer-ul însemnelor mitropolitane este Radu Voina. Noul model este inspirat din Stema care a fost utilizată în perioada interbelică, întrucît Episcopia Chișinăului și a Moldovei, ridicată ulterior de către Patriarhia Rusă în anul 1995 la rang de Mitropolie (Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove), este succesoarea de drept a entităților ecleziastice ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova.

Gama cromatică a drapelului este similară celei de pe mantia arhierească mitropolitană. Pânza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.

Proiectul a fost elaborat la inițiativa Mitropolitului Vladimir, pentru ca simbolistica distinctivă bisericească să reprezinte majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care se identifică drept creștini ortodocși.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Mitropolia Moldovei , Stema , drapel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
424 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Taraclia și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 424 de locuitori. Satul Hîrtop a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.