03 aprilie 2018, 16:15 Realitatea moldovenească views 11946
Președintele: Problema demografică este problema numărul unu pentru poporul moldovenesc
03 aprilie 2018, 16:15 Realitatea moldovenească views 11946

Președintele: Problema demografică este problema numărul unu pentru poporul moldovenesc

Majoritatea cetățenilor își doresc consolidarea statalității Republicii Moldova și protejarea identității moldovenești.

Este declaraţia preşedintelui ţării, Igor Dodon, şi a fost făcută astăzi, în cadrul Сonferinței internaționale „Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de soluționare bazate pe experiența internațională".

Potrivit lui Igor Dodon, problema demografică este problema numărul unu pentru poporul moldovenesc, aceasta survenind în urma proceselor negative înregistrate în principalele domenii social-economice.

Un alt subiect sensibil, în opinia lui Dodon, este lipsa unei politici externe independente, echilibrate și în interesul cetățenilor țării.

„Interesele geopolitice ale Republicii Moldova trebuie subordonate intereselor naționale, nu agendei politice impuse din exterior. Obiectivul clasei politice, cel puțin pentru următorul deceniu, trebuie să fie Moldova, nu un proiect extern sau altul, fie el Rusia sau Europa. Consider că țara noastră nu trebuie să fie implicată în niciun format militar extern, fie el NATO sau oricare altul. Iar pe teritoriul țării nu trebuie să existe trupe străine. Reîntregirea teritorială a țării, prin readucerea de facto a regiunii transnistrene în componența statului, va putea fi realizată numai dacă Moldova își va păstra neutralitatea și dacă va păstra bunele relații cu Federația Rusă, nu doar cu țările din Occident", a declarat preşedintele ţării în cadrul evenimentului.

Totodată, Igor Dodon a reiterat că, în pofida gravelor probleme, ţara noastră are viitor, iar acest lucru merită să fie conştientizat de toţi cetăţenii republicii.

„Republica Moldova se află astăzi pe o pantă periculoasă, și economic, și demografic, și teritorial. Prin urmare, avem nevoie de sprijin și de soluții. Dar mai întîi, avem nevoie de o recunoaștere foarte sinceră a situației reale din țară. Eu personal sînt sigur că Moldova are viitor, însă acest lucru trebuie sa-l conștientizeze majoritatea absolută a cetățenilor noştri", a conchis Dodon.

Conferința a fost organizată la inițiativa şefului statului, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială, și Academia de Științe a Moldovei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

președinte , Igor Dodon , demografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
1289 locuitori

Novosiolovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Novosiolovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Taraclia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1289 de oameni. Satul Novosiolovca a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.