20 aprilie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 9096
Moldova și Belarus au semnat opt acorduri bilaterale
20 aprilie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 9096

Moldova și Belarus au semnat opt acorduri bilaterale

Republica Moldova și Republica Belarus au semnat joi, 19 aprilie, opt acorduri bilaterale de colaborare în domenii precum justiția, sănătatea și educația.

Totodată, în baza unui memorandum semnat astăzi, Moldova și Belarus vor conlucra pe segmentul eficienței energetice pentru a spori gradul de utilizare a energiei regenerabile și a surselor alternative de combustibili. Acordurile au fost semnate în cadrul unei ceremonii, după ședința în format lărgit a delegațiilor celor două state.

După ședința în format lărgit a delegațiilor Republicii Moldova și Belarus, dar și după întrevederea bilaterală cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, premierul Pavel Filip a spus că astăzi a fost semnat un contract de achiziție a autobuzelor din Belarus, iar în perspectivă și autobuzele vor deveni un produs mixt moldo-belarus, produs la Chișinău. Premierul a spus că cetățenii moldoveni apreciază mult tehnica belarusă, care asigura calitate și preț rezonabil. În ultimii cinci ani în Moldova au fost asamblate 120 de troleibuze din piese din Belarus.

Pavel Filip a declarat că în domeniul agriculturii, în localitatea Maximovca din raionul Anenii Noi urmează să fie construit un complex de producere a laptelui. Părțile au discutat inclusiv posibilitatea deschiderii unei curse avia Chișinău-Minsk, precum și posibilitatea deschiderii unei linii de producere a medicamentelor belaruse în Moldova. Premierul a invitat companiile belaruse să participe la licitațiile pentru reabilitarea drumurilor din Moldova, în contextul în care Republica Belarus este bine-cunoscută pentru calitatea drumurilor sale.

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a menționat că în cadrul întrevederii cu echipa guvernamentală au reușit să construiască un fundament de colaborare. El a menționat că Belarusul este dispus să acorde suport Moldovei în orice domeniu, fie diplomație, politică sau colaborare tehnico-militară. „Cu Moldova aproape că nu avem discuții în privința colaborării tehnico-militare, precum cu alte țări. Dacă Moldova va avea nevoie de această colaborare, de instruire a cadrelor, noi putem să vă arătăm cum noi facem acest lucru", a adăugat președintele belarus.

Alexandr Lukașenko a mai spus că Belarusul este dispus să dezvolte în Moldova proiecte în domeniul agricol și să construiască drumuri rezistente. Cel mai important proiect umanitar pe care ar vrea să-l realizeze liderul de la Minsk, împreună cu conducerea Republicii Moldova, este proiectul de pregătire a tinerilor specialiști ingineri.

Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au reconfirmat disponibilitatea desfășurării, în luna iunie curent, la Chișinău, a ședinței Comisiei interguvernamentale comercial-economice moldo-belaruse. Această comisie se întrunește de două ori pe an.

Schimburile comerciale între Moldova și Belarus au atins anul trecut suma de 225 de milioane de dolari, cu aproape 10% mai mult, față de 2016. În prezent, în Moldova activează 90 de companii cu capital belarus.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Belarus , acord

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.