27 aprilie 2018, 11:15 Realitatea moldovenească views 10407
Amenzile vor putea fi achitate în jumătate
27 aprilie 2018, 11:15 Realitatea moldovenească views 10407

Amenzile vor putea fi achitate în jumătate

Amenzile vor putea fi achitate în jumătate timp de 72 de ore din momentul înștiințării persoanei sancționate, potrivit unei decizii aprobate de Curtea Constituțională.

Curtea a declarat neconstituțională prevederea care permite achitarea în jumătate a amenzilor în primele 72 ore „din momentul stabilirii lor".

Judecătorul care a ridicat excepția de neconstituționalitate susține că, în realitate, cei amendați au la dispoziție mai puțin de 72 de ore pentru achitarea în jumătate a amenzii din cauza întârzierii livrărilor poștale, în cazul persoanelor care nu achită amenda pe loc.

Contestarea acestei prevederi din Codul contravențional are la bază un caz de pe rolul Judecătoriei Bălți privind o doamnă ce vindea produse alimentare la intrarea într-o piață din Bălți fără să aibă vreun permis în acest sens. După ce a primit scrisoarea prin care a fost anunțată că trebuie să plătească o amendă, reclamanta nu a avut timp să o plătească în jumătate, deoarece au trecut cele 72 de ore de la constatarea încălcării din cauza întîrzierii livrărilor poștale.

În urma pronunțării deciziei, Parlamentul urmează să opereze modificări în Codul Contravențional, astfel încît sintagma „din momentul stabilirii amenzii" să fie „din momentul înștiințării persoanei amendate".

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

soferi , amenda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
258 locuitori

Reteni este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Reteni a fost menționat documentar în anul 1569.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.