02 iulie 2018, 16:26 Realitatea moldovenească views 11195
Doi producători agricoli din Moldova vor testa noi soiuri de căpșun și zmeur aduse din SUA
02 iulie 2018, 16:26 Realitatea moldovenească views 11195

Doi producători agricoli din Moldova vor testa noi soiuri de căpșun și zmeur aduse din SUA

Doi producători agricoli cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova vor testa soiuri de căpșun și zmeur din SUA pentru a diversifica spectrul de soiuri existente care corespund cerințelor pieței.

Soiurile de căpșun și zmeur importate pentru testare sunt atât neremontante (care se coc devreme), cât și remontante (care se coc târziu) și provin din America de Nord. Creșterea varietății de soiuri va oferi agricultorilor posibilitatea să vândă pomușoarele pe parcursul unei perioade mai îndelungate și să devină mai competitivi pe piața internă și externă.

Soiurile de căpșun importate includ două varietăți cu o productivitate înaltă în lunile mai-iunie (Camarosa, Ventana) și două varietăți roditoare pe tot parcursul anului (Monterey, Portola). De asemenea, sunt testate trei soiuri de zmeur de vară (Latham, Nova, Killarney) și un soi de zmeur care fructifică până toamna târziu (Caroline). Materialul săditor de zmeur și căpșun a fost furnizat de pepinierele din California și Massachusetts.

Performanța celor opt soiuri noi de pomușoare va fi evaluată pe terenurile cultivatorilor în condițiile Republicii Moldova. Prima recoltă comercială va fi obținută în anul 2019.

În acest scop au fost selectați doi agricultori locali care vor înființa terenuri demonstrative cu soiurile din SUA, pe care vor găzdui alți producători de pomușoare interesați de performanțele plantațiilor de căpșun și zmeur. Potrivit Angelei Bejenari, proprietara lotului demonstrativ de căpșun, soiurile autohtone nu mai corespund necesităților actuale ale pieței, iar creșterea soiurilor din SUA va spori rentabilitatea afacerii. "Pentru testare, în acest an am sădit 500 de fire de căpșun (4 soiuri). Recolta medie la hectar prognozată este de 40 de tone sau aproximativ 1,5 kg de producție la o planta", a subliniat Angela Bejenari.

"Cultivarea noilor soiuri importate ne vor oferi mai multe avantaje: productivitatea înaltă, rezistență la boli, transportarea la distanțe lungi și desigur culoarea roșie aprins, care este mai atractivă pentru cumpărători", susține și deținătoarea lotului demonstrativ de zmeur, Natalia Iliescu.

Introducerea acestor soiuri, împreună cu formarea și asistența tehnică pentru producători, va permite sectorului de producere a pomușoarelor din Moldova să sporească oferta de pomușoare proaspete și prelucrate pe piața internă și internațională.

Sursa: bani.md

Cuvinte cheie:

SUA , căpșuna , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2233 locuitori

Şişcani este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drojdieni și Şişcani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2233 de oameni. Satul Șișcani a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.