25 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 12875
PLDM va deveni unionist
25 august 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 12875

PLDM va deveni unionist

În scurt timp Partidul Liberal Democrat va deveni o formațiune unionistă. Portalul tribuna.md a anunțat că PLDM intenționează să includă unionismul în documentele sale de program.

Liderul Partidului, Viorel Cibotaru, a confirmat informația. Ce-i drept, el a menționat că e prematur să vorbim despre cum anume ideea unirii Moldovei cu România va fi introdusă în statutul partidului – pe marginea acestei chestiuni se discută, iar decizia finală va fi adoptată de congresul PLDM, preconizat pentru 9 septembrie.

Filat nici nu a visat

Partidul Liberal Democrat a fost fondat în decembrie 2007 – după ce, în urma unui conflict cu președintele PD, Dumitru Diacov, din partidul acestuia a plecat un grup de persoane în frunte cu Vlad Filat. Acesta din urmă a anunțat imediat că inițiază un nou proiect politic, care se va afla în opoziție cu Partidul Comuniștilor, aflat la guvernare, și aliații lui politici – PPCD și PDM.

După ce Filat a părăsit PD și a purces la crearea noii formațiuni politice, toți liderii partidelor de dreapta și de centru l-au învinuit de atac raider politic. Despre aceea că liderul PLDM cumpără membrii altor partide au vorbit Vitalia Pavlicenco (Partidul Național Liberal), Ștefan Secăreanu (PPCD), Dumitru Diacov (PDM), Serafin Urechean (Alianța 'Moldova Noastră") și Mihai Ghimpu (PL).

Adică o anumită parte a unioniștilor a intrat de la bun început în componența PLDM. Și printre "fondatorii" PLDM erau unioniști: din grupul de inițiativă al acestui proiect politic făceau parte Alexandru Tănase, Mihai Godea (în 2009, fiind vicepreședintele PLDM, el e pus semnul egalității între acțiunile mareșalului Antonescu și cele ale președintelui SUA Franklin Roosevelt), Iulian Fruntașu, Angela Brașoveanu, Andrei Malașevschi, Valeriu Streleț, Veaceslav Negruța și alții. Însă pe atunci nu s-a pus problema includerii ideii de unire a Moldovei cu România în documentele de program ale Partidului.

PLDM a declarat că este o formațiune politică de centru-dreapta, care pledează pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul unui stat unitar și independent, axat pe integrarea țării în spațiul european și interesat să edifice relații aprofundate de parteneriat cu țările vecine – România și Ucraina, precum și cu statele-membre ale UE, SUA și Federația Rusă. Chiar dacă oponenții politici îl acuzau pe Vlad Filat că ar construi un partid cu ideologia "unionismului light", ei îl considerau un unionist ascuns și spuneau că guvernul pe care îl conduce este, în esență, un promotor al unionismului și muncește consecvent pentru ideea unirii (anume premierul Filat a admis ca România să aibă acces la baza de date personale ale cetățenilor RM, în loc să fie semnat un acord politic privind statutul hotarului comun, a fost semnat un acort tehnic privind hotarul cu statul vecin etc.). Pe timpurile lui Vlad Filat PLDM nu a jucat cartea unionistă în mod deschis și public.

Mai mult, premierul Filat făcea periodic niște pași care îi supărau pe cetățenii cu vederi unioniste. Spre exemplu, în septembrie 2012, el s-a pronunțat contra marșurilor unioniste și a declarat că asemenea acțiuni duc la destabilizare, contravin cursului de integrare europeană a țării și "pot pune în pericol proiectul nostru național și interesele noastre naționale".

Tot atunci el i-a poruncit ministrului Justiției să pregătească amendamentele legislative îndreptate contra "activităților care dăunează independenței, suveranității și formei unitare a statului, precum și contravin Constituției", fapt apreciat de un șir de experți și de politicieni de dreapta drept o încercare de a scoate organizațiile unioniste și acțiunile lor în afara legii. Oponenții "de stînga" ai lui Vlad Filat spuneau atunci că el își camuflează minuțios vederile unioniste din motive de conjunctură și din necesitatea de a cocheta cu electoratul de diverse orientări.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

PLDM , partide , unioniști

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
1298 locuitori

Crăsnăşeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Crăsnăşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1298 de oameni. Satul Crăsnăşeni a fost menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.