01 octombrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 9652
Moldovenii vor plăti mai puține impozite începînd cu 1 octombrie
01 octombrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 9652

Moldovenii vor plăti mai puține impozite începînd cu 1 octombrie

Pachetul de măsuri privind reformă fiscală, care presupune pe lîngă toate celelalte introducerea unei cote unice de impozit pe venit de 12%, a intrat în vigoare în Moldova începînd cu 1 octombrie 2018.

Pînă în prezent, impozitarea persoanelor fizice în țară s-a bazat pe un sistem progresiv, fiind percepută o taxă de 7% pentru venituri în mărime de pînă la 33 mii lei și de 18% pentru veniturile care depășeau această sumă.

Totodată, măsurile luate de autorităţi privind reforma fiscală prevăd introducerea unei rate unice de impozitare a venitului de 12% și anularea ratelor anterioare de 7% și 18%.

În plus, este preconizată majorarea sumei scutirii personale anuale de 2 ori - de la 11.280 pînă la 24.000 de lei. Mărirea scutirii personale anuale pentru persoanele invalide în urma luptei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Războiul din Afganistan va crește de la 16,8 mii pînă la 30 mii de lei. Scutirea pentru fiecare persoană întreţinută va fi majorată de la 2520 pînă la 3000 de lei.

În plus, contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat va fi redusă cu 5 puncte procentuale - de la 23% la 18%, valoarea TVA pentru serviciile industriei HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) va scădea de la 20% la 10%, va fi majorat termenul de la 2 la 3 ani pentru repatrierea de către subiecţii economici a valutei în baza contractelor de cumpărare-vînzare, barter, a contractelor de export.

În plus, este introdusă o singură contribuție lunară pentru venit în sumă de 500 lei pentru șoferii de taxi, care au venituri de pînă la 10 mii lei pe lună cu plata obligatorie a contribuțiilor la asigurările de sănătate și la fondurile de asigurări sociale. Totodată, vor fi majorate amenzile pentru muncă fără licență, iar pasagerul poate refuza să plătească călătoria cu taxiul, dacă nu primește bonul de casă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

impozit , Serviciul Fiscal

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.