08 octombrie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 9290
Programul investiţional „Livada Moldovei” va fi extins
08 octombrie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 9290

Programul investiţional „Livada Moldovei” va fi extins

Proiectul de restructurare a sectorului horticol „Livada Moldovei" va fi extins şi va include în domeniile eligibile pentru finanţare şi legumicultura. Despre aceasta a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

„Legumicultura este un domeniu important, cu valoare adăugată, însă, din păcate, această ramură nu este suficient de dezvoltată. Producem legume, dar cantităţile obţinute cu mare greu asigură piaţa locală. În acest domeniu avem un mare potenţial, inclusiv la export, de aceea legumicultura autohtonă trebuie să fie dezvoltată ca să devină competitivă, iar pentru asta este nevoie de investiţii", a relevat ministrul.

Potrivit oficialului, printre noile sectoare eligibile în cadrul Programului „Livada Moldovei" se vor regăsi vinificaţia, floricultura, agroturismul etc. „Producătorii vor putea beneficia de investiţii în infrastructură, pe terenuri deschise sau protejate, sisteme de irigare, de încălzire, frigorifice ş.a.", a specificat Nicolae Ciubuc.

„Livada Moldovei" este o linie de creditare oferită de către Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova care, la rîndul său, acordă acest împrumut băncilor comerciale participante. Linia de creditare a devenit operațională în anul 2016 și este valabilă pentru o perioadă de cinci ani. Creditele „Livada Moldovei" vin cu asistență oferită sub formă de suport și consultanță în elaborarea proiectelor investiționale și suport tehnologic gratuit.

Conform lui Iurie Brumărel, directorul Unităţii de implementare a programului, acesta este avantajos prin facilităţi fiscale, termen de creditare îndelungat, perioadă de graţie de până la patru ani, rata dobânzii competitivă (4-5% pentru credite în euro, 7-8% pentru creditele în lei), suma minimă a creditului de cinci mii de euro, plafon mare de creditare pentru implementarea unui proiect (maxim 5 milioane de euro), posibilitatea finanțării în leasing a echipamentelor agricole, posibilitatea procurării echipamentului la mîna a doua (vechime de până la 10 ani), aria de acoperire națională etc.

Programul de restructurare a sectorului horticol „Livada Moldovei" are un buget total de 120 de milioane de euro. Până în prezent a fost valorificată suma de peste 30 de mln de euro, de care au beneficiat 45 de producători din ţara noastră.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

program , Livadă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.