19 iunie 2012, 15:40 Realitatea moldovenească views 5244
19 iunie 2012, 15:40 Realitatea moldovenească views 5244

În Moldova ar putea fi anulată predarea cursului de „Istorie a românilor”

Asociaţia istoricilor şi politologilor „Pro-Moldova” a atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia Ministerului Educaţiei şi, prin urmare a Guvernului, cu privire la reintroducerea în şcoli a obiectului „Istoria românilor”. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei, Sergiu Nazaria, obiectul istoriei predat actualmente în şcoli este antistatal, anti-moldovenesc şi anti-european.

Potrivit avocatului Asociaţiei, Roman Aronov, atunci cînd a adoptat decizia, Ministerul Educaţiei a încălcat Legea privind actele normative ale Guvernului şi alte autorităţi publice locale, precum şi Legea privind transparenţa în procesul decizional. În acest sens, „Pro-Moldova” solicită anularea ordinului, precum şi introducerea, din 1 septembrie, a două manuale de istorie.

„Noi nu sîntem împotriva predării istoriei românilor în şcoli, dar schimbarea puterii este permanentă. De fiecare dată o să schimbăm denumirea obiectului?”, a menţionat directorul „Pro-Moldova”. Astfel, Sergiu Nazaria propune ca în şcoli să fie predat obiectul istoriei după principiul istoriei integrate, iar elevii să dispună de două manuale, unul de concepţie românească, iar altul de concepţie „statalistă”.

Decizia privind predarea „Istoriei românilor” în şcoli a fost luata de Ministerul Educaţiei pe 7 martie curent, în urma votului Grupului de lucru privind educaţia istorică în învaţămîntul preuniversitar din Republica Moldova.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
430 locuitori

Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.