02 aprilie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 17329
Dumitru Roibu: 27 martie 1918 este o zi tragică în istoria țării
02 aprilie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 17329

Dumitru Roibu: 27 martie 1918 este o zi tragică în istoria țării

Președintele mișcării de tineret „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, afirmă că ziua de 27 martie 1918 trebuie reținută ca o zi tragică în istoria țării.

„Este data la care a fost oficializată ocupația românească a moldovenilor", se arată convins activistul.

Prezent la dezbaterea televizată pe marginea zilei de 27 martie 1918, Dumitru Roibu a remarcat că Sfatul țării a fost un organ nelegitim, care nu a fost ales de cetățeni și, prin urmare, nu avea competențe pentru a vota așa-numita Declarație de unire.

„Sfatul țării a cunoscut o perioadă grea în care unii deputații au dispărut, alții au fost împușcați. S-a vorbit în istorie și despre șantaj, și despre prezența Armatei române pe teritoriul nostru. Ce omit să spună unii adepți unioniști este că, de fapt, declarația de unire mai conține și 10 puncte foarte importante care au fost anulate abuziv, ceea ce înseamnă că Republica Democratică Moldovenească a fost trasă pe sfoară. A fost un stat care și-a pus bazele, a început să se dezvolte să se construiască, însă încercările lui au fost zădărnicite de Statul Român, avînd tendințe expansioniste", a menționat Roibu în cadrul unor dezbateri.

"Deși a fost supus unor grele încercări, poporul moldovenesc a reușit să-și păstreze identitatea și unitatea", mai spune liderul mișcării „Urmașii lui Ștefan".

„Noi, cei din teritoriul dintre Prut și Nistru, fiind rupți la 1812 de trupul țării Moldovei, ne-am păstrat identitatea noastră moldovenească, nu ne-am deznaționalizat, nu am devenit alt popor, nu am căpătat altă limbă, dar am continuat să ducem mai departe valorile noastre pe care le-am moștenit din vechime".

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.