15 august 2012, 13:02 Realitatea moldovenească views 5225
15 august 2012, 13:02 Realitatea moldovenească views 5225

Expertul moldovean este optimist în evaluarea perspectivelor relațiilor moldo-ruse


Foto: tribuna.md 

„Chiar dacă relaţiile moldo-ruse sînt într-un fel umbrite de acţiunile de la Bălţi din data de 5 august, dar şi de condamnarea simbolicii totalitare comuniste, care poate fi interpretată într-un fel anume în Rusia, eu păstrez o doză de optimism atunci cînd vorbesc de perspectivele relaţiilor moldo-ruse”, - a declarat analistul politic Bogdan Ţîrdea pentru tribuna.md, comentînd preconizata vizită a premierului Vlad Filat la Moscova la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev.  

„S-a văzut că şi Ambasada Rusă şi-a exprimat satisfacţia vizavi de unele decizii ale Guvernului. Chiar şi Dimitri Rogozin a spus că Prim-ministrul Vlad Filat este un politician pragmatic, iar dacă Rogozin dă asemenea aprecieri nu ne rămîne decît să sperăm că şi alţi actori sau alţi factori de decizie vor primi şi îl vor accepta pe Primul ministru corespunzător”, a subliniat el.

Bogdan Ţîrdea afirmă că „Republica Moldova are nevoie de anumite rezultate în urma negocierilor pe care le are cu Rusia, inclusiv în ceea ce ţine de exportul producţiei moldoveneşti, de reglementarea problemei transnistrene etc”.

El susţine că unele progrese în relaţiile moldo-ruse s-au înregistrat în ultimul timp şi aduce în calitate de exemplu deschiderea unor noi terminale pentru exportul de produse vinicole moldoveneşti în Rusia.

„Sînt anumite performanţe, dar ele trebuie să-şi găsească materializarea printr-un demers mai concret, mai susţinut. Cred că, în cadrul vizitei Premierului la Moscova, cel puţin vor fi stabilite permisele pentru întîlniri concrete şi solide şi extins spectrul problemelor ce vor fi puse în discuţie”, a menţionat Bogdan Ţîrdea.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
597 locuitori

Alexeuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 597 de oameni. Satul Alexeuca a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.