23 august 2012, 16:35 Realitatea moldovenească views 5933
23 august 2012, 16:35 Realitatea moldovenească views 5933

Angela Merkel lansînd inițiativa memorandumului de la Messeberg a crezut că rezolve conflictul transnistrean

Doamna Merkel lansînd inițiativa memorandumului de la Messeberg în 2010 a crezut şi poate crede şi astăzi că ar putea să se rezolve conflictul transnistrean. Această rezolvare putînd fi un semnal pentru rezolvarea şi altor conflicte în zona OSCE-ului, consideră analistul poltic Anneli Ute Gabany.

În interviul acordat postului de radio „Europa liberă” analistul german a amintit că în acel memorandum s-a arătat destul de neclar, dar totuşi s-a făcut o încercare de a defini această problemă. Germania acţionând în acest caz ca stat important în ceea ce priveşte politica estică a UE.

„Iar faptul că s-a identificat totuşi Rusia ca un jucător important în această problemă poate fi interpretat în două feluri. Pe de o parte, luându-se în consideraţie şi iniţiativa Rusiei pentru a se crea o arhitectură de securitate nouă în perimetru european. Dar pe de altă parte, o putem interpreta şi ca o recunoaştere din partea Germaniei a faptului că totuşi cheia este la Moscova pentru rezolvarea acestei probleme”, consideră Gabany.

Referitor la unirea Moldovei cu România, în opinia analistului german acest proces nu este în vizorul politicii germane, de altfel nu a fost niciodată.

„Dacă vorbim de refacerea integrităţii statului moldovenesc, reintegrându-se de facto, pentru că de jure Transnistria face parte din statul moldovenesc, aici ar trebui făcute eforturi. Şi ar trebui şi să se arate foarte clar din partea politicienilor Moldovei Germaniei care este situaţia reală”, consideră Anneli Ute Gabany.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1757
Populația:
3271 locuitori

Filipeni este un sat şi comună din raionul Leova. Filipeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Leova și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3271 de oameni. Satul Filipeni a fost menționat documentar în anul 1757.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.