10 iunie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 3713
Comisia de la Veneția va face o evaluare juridică a ultimelor evenimente din R. Moldova
10 iunie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 3713

Comisia de la Veneția va face o evaluare juridică a ultimelor evenimente din R. Moldova

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei (CoE) va analiza ultimele evenimente din Moldova, inclusiv dizolvarea parlamentului, și va oferi o evaluare juridică. Despre acest lucru a anunțat duminică purtătorul de cuvînt al CE, Daniel Holtgen.

"Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a cerut o încheiere urgentă a Comisiei de la Veneția cu privire la ulitmele decizii, inclusiv asupra condițiilor de dizolvare a parlamentului moldovenesc", a scris Holtgen pe Twitter.

Parlamentul Moldovei, din momentul alegerilor din 24 februarie, a încercat să formeze o coaliție de guvernare și guvernul. Doar că la 8 iunie socialiștii s-au înțeles cu blocul Acum să se opună Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a controlat fostul parlament și cabinetul de miniștri, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Președinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Greceanîi, liderul socialiștilor, iar guvernul a fost format sub conducerea prim-ministrului Maia Sandu, care este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, membru al blocului ACUM.

Imediat după aceasta, PDM a făcut apel la Curtea Constituțională (CC), solicitînd evaluarea legalității acestor acțiuni de către fracțiunile parlamentare ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și blocul Acum. Instanța a declarat aceste decizii neconstituționale.

Sursa: tass.ru

Cuvinte cheie:

Comisia de la Veneția , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
2995 locuitori

Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.