01 septembrie 2012, 11:40 Realitatea moldovenească views 11322
01 septembrie 2012, 11:40 Realitatea moldovenească views 11322

Mișcarea "Voievod" a marcat Ziua Limbii noastre

Mișcarea de tineret "Voievod" a desfășurat vineri o serie de manifestații consacrate Zilei Limbii materne, sărbătorită în fiecare an la 31 august, relatează agenția Novosti-Moldova.

În această zi, în fața Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” s-au adunat cîteva sute de oameni pentru care mișcarea de tineret "Voievod" împreună cu reprezentanți moldovenii.md au realizat o manifestare festivă.

Cu fiecare clipă numărul spectatorilor creștea. Ei au savurat evoluția  ansamblului de dansuri populare "Sălcioara", au urmărit cum și-au demonstrat abilitățile și trucurile unice, tinerii care practică artele marțiale. Băieții fără frică se culcau pe sticla spartă, spărgeau cu ciocanul cărămizile puse pe spatele camarazilor lor. Participanții au aplaudat cu entuziasm curajul și priceperea tinerilor.

Cel mai mult publicul a apreciat înscenarea luptelor din epoca lui Ștefan cel Mare. Scuturi, săbii, coifuri, armuri - toate au conferit spectacolului o culoare specială.

Președintele Federației Naționale de Arte Marțiale "Voievod" Nicolae Pascaru a declarat agenției de știri Novosti-Moldova că această tradiție de reuniuni publice și demonstrații de abilități are deja cinci ani. Iar selecționata Moldovei de scrimă istorică, care a evoluat vineri înaintea spectatorilor, participă și la multe competiții internaționale.

După aceea, participanții la eveniment s-au îndreptat pentru a depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Aici starea de spirit festivă a tinerilor părea să se încheie. Au așteptat destul de mult timp, mai exact pînă nu s-a finalizat ceremonia oficială de depunere a florilor de către reprezentanții autorităților R. Moldova.

Așteptarea era umbrită de fiecare nouă încercare de a provoca un conflict cu participanții la marș. De coloană se apropiau diferite persoane însultînd tinerii. Aceștia au dat dovadă de calm și reținere.

"Sîntem întotdeauna indiferenți față de astfel de situații. Constituția Republicii Moldova stipulează negru pe alb că limba oficială în această țară este moldovenească. Prin urmare, nu face să luăm în seamă provocatorii, întotdeauna au fost destui. Sîntem toleranți față de ei", - a spus Pascaru.

După o lungă așteptare coloana s-a îndreptat spre monumentul lui Ștefan cel Mare și a depus flori. Dar și în acest moment provocările nu au încetat. Două femei au încercat să smulgă din mîinile unuia dintre participanții la marș drapelul roșu cu simbolurile istorice ale statului nostru.

Cel mai trist în această poveste este faptul că toți cei care au încercat să împiedice mișcarea "Voievod" să desfășoare festivitățile, sînt reprezentanții generației a treia. Este trist faptul că la cîteva zile după celebrarea Zilei Independentei, ei au uitat despre faptul că Republica Moldova deja de două decenii este un stat independent, iar Ștefan cel Mare, la al cărui monument au depus flori, de-a lungul vieții sale a luptat pentru independența Moldovei și a transformat-o într-o forță politică importantă în Europa de Est.

Cuvinte cheie:

moldovenii , sarbatoare , limba

Comentarii

 (1)
  • #1 ArcisMD Răspunde Citează selecţia
    Bv, ar fi bine dca dvs. ati initia o asemenea actiune, sa zic mars pe 16 septembrie, sa dovedim ca Moldoveni sunt mai multi si noi nu dorim unirea ;)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1485
Populația:
7354 locuitori

Sîngera este un oraş din municipiul Chișinău. Suprafaţă construită al oraşului alcătuieşte circa 3.66 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 12.05 km. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 7354 de oameni. Orașul Sîngera a fost menționat documentar în anul 1485.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.