22 iulie 2011, 10:50 Realitatea moldovenească views 5044
22 iulie 2011, 10:50 Realitatea moldovenească views 5044

Datele primului recensămînt agricol în Moldova au scos în evidenţă două probleme principale ale sectorului agrar

În Republica Moldova au fost publicate datele preliminare ale primului recensămînt agricol general, care s-a desfăşurat în perioada 15 martie-15 aprilie 2011. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Ministerului Economiei, datele au fost prezentate de Directorul general al Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială, în cadrul şedinţei Comisiei republicane pentru recensămîntul general agricol, care a fost prezidată de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a subliniat că aceste date sînt importante pentru utilizarea lor ulterioară pentru generarea de politici în sectorul agricol.

Potrivit datelor preliminare, recenzării au fost supuse 2,25 mln ha de terenuri cu destinaţie agricolă. Din totalul terenurilor recenzate, 87% constituie terenuri agricole utilizate sub formă de teren arabil, culturi permanente sau păşuni şi fîneţe. Restul terenurilor recenzate, cu o suprafaţă de 300 de mii ha, sînt terenuri neutilizate, terenuri sub clădiri şi construcţii sau curţi. În structura terenurilor agricole utilizate terenurilor arabile le revine 73%. Suprafaţa medie a unui teren agricol constituie circa 2,5 ha, din care doar 2,2 ha reprezintă suprafaţa agricolă utilizată.

Potrivit rezultatelor preliminare ale recensămîntului, în sectorul zootehnic, la 1 martie 2011 în Moldova erau înregistrate peste 203 mii de bovine, 422 mii de porcine, 747 mii de ovine şi caprine, 12 milioane 418 mii capete de păsări. Concluziile raportului privind datele preliminare ale recensămîntului general agricol au scos în evidenţă două probleme ce împiedică dezvoltarea durabilă a sectorului agrar al Moldovei.

Prima carenţă constă în faptul că în agricultură predomină plantaţii de dimensiuni mici, cu o mărime medie de 2,5 ha. Acestea au un grad înalt de fragmentare a terenurilor, fapt ce creează mari dificultăţi în utilizarea tehnicii agricole moderne şi tehnologiilor avansate în agricultură. A doua deficienţă a sectorului agrar, care reiese din raport, rezidă în structura terenurilor agricole, unde 12% revin terenurilor agricole neutilizate sub formă de terenuri abandonate, pîrloage, pietriş, cariere, iazuri şi heleşteie. Comisia republicană pentru recensămîntul general agricol a hotărît ca Biroul Naţional de Statistică să aducă la cunoştinţă instituţiilor publice interesate şi publicul larg rezultatele preliminare ale recensămîntului, pentru ca toţi cei interesaţi să poată beneficia, deja la această etapă, de informaţiile obţinute în cadrul recensămîntului. De asemenea, BNS urmează să finalizeze procesarea datelor recensămîntului şi să creeze baza de date cu rezultatele acestui recensămînt agricol.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4823 locuitori

Brătuşeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Brătuşeni şi Brătuşenii Noi. Satul Brătuşeni este aşezat în regiune de colină, situat la o distanță de 12 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Brătuşeni din ţinutul Hotin este atestat pentru prima dată într-un document din 1560, cînd Alexandru Lăpuşneanu dăruia satul lui Bratăş şi fraţilor săi, Ion şi Simca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.