12 ianuarie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 4339
Din 1 ianuarie se impozitează chiar și donațiile
12 ianuarie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 4339

Din 1 ianuarie se impozitează chiar și donațiile

Începînd cu 1 ianuarie 2020, donațiile sub formă de mijloace băneşti se vor impozita în limita în care acestea vor depăși suma totală a veniturilor obţinute pe parcursul anului – salariu, dividende, burse, pensii etc.

Pînă la 1 ianuarie se lua în calcul doar venitul impozabil. Cît ține de efectuarea donării de bunuri, regimul fiscal pentru acest tip de tranzacții a rămas neschimbat.

Ministerul Finanțelor menționează într-un răspuns pentru IPN că, în conformitate cu prevederile din Codul Fiscal, persoana care face o donație se consideră că a vîndut bunul donat. Venitul în scopuri fiscale este evaluat la valoarea maximă din baza valorică ajustată a bunului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.

De exemplu, la donarea unei maşini baza valorică ajustată este preţul de procurare, din care se scade baza valorică. Dacă rezultatul este pozitiv, persoana are obligaţia de a completa Declarația cu privire la impozitul pe venit, incluzînd 50% din rezultatul pozitiv în venitul impozabil – norme valabile începînd cu 1 ianuarie 2020.

Creșterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul încheierii unui contract de donații între rude de gradul întîi, precum şi între soţi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

impozit , Serviciul Fiscal , donatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2098 locuitori

Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.