24 octombrie 2012, 14:42 Realitatea moldovenească views 6653
24 octombrie 2012, 14:42 Realitatea moldovenească views 6653

Nantoi: Moscova profită de greşelile, de incompetenţa, de slăbiciunea conducerilor din R.Moldova

„În perspectiva semnării acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Federaţia Rusă a decis să realizeze în Republica Moldova scenariul cipriot. Cînd o parte din teritoriu de facto este anexată de Federaţia Rusă şi controlată de Federaţia Rusă. În rest, faceţi ce vreţi cu planurile voastre pro-europene. Asta este cred că poziţia Federaţiei Ruse”. Este opinia expertului moldovean în problematica transtristreană Oazu Nantoi.

În interviul acordat postului de radio „Europa Liberă” analistul politic a amintit că după ce a fost desemnat Dmitri Rogozin reprezentant al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru o parte a teritoriului Republicii Moldova, lucrurile au început să se clarifice în ceea ce priveşte planurile Federaţiei Ruse în stînga Nistrului.

Nantoi a subliniat că întîlnindu-se cu ofiţerii Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), la 16 aprilie a anului curent, Dmitri Rogozin а promis reînzestrarea lor cu armament nou. Acest grup (GOTR) a primit la dispoziţie unităţi de transport cu capacitate care depăşeşte net necesităţile lor.

În afară de aceasta, aadăugat politologul, este reparată pista aerodromului militar de la Tiraspol, iar paza lui este preluată de aceleaşi trupe ruseşti şi la periferia aerodromului au apărut nişte construcţii noi.

Expertul a specificat că primele documente, acele semnate în 1992, prevedeau plafonul de 2700 de militari ruşi. Între timp, numărul militarilor ruşi prezenţi pe teritoriul Republicii Moldova s-a redus, însă această reducere nu este fixată şi nu este plafonată în nici un document nou semnat ulterior. Prin urmare, Federaţia Rusă are acum mînă liberă de a creşte numărul militarilor. Circulă zvonuri cum că pe aeroportul de la Tiraspol va fi amplasată o unitate de helicoptere.

Nantoi a declarat că Federaţia Rusă profită de greşelile, de incompetenţa, de slăbiciunea conducerilor din Republica Moldova, care au admis două pîrghii de control asupra situaţiei. Expertul are în vedere misiunea de pacificatori „5+2”, unde Rusia are statut de mediator și spune că „Chișinăul trebuie să găsească soluția la masa de tratative cu Tiraspolul controlat de Moscova”.

 

Sursa: NR2.ru

Cuvinte cheie:

politica , Rusia , Moldova , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
160 locuitori

Homuteanovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 57 km de orașul Ialoveni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 160 de oameni. Satul Homuteanovca a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.