04 noiembrie 2012, 11:45 Realitatea moldovenească views 8583
04 noiembrie 2012, 11:45 Realitatea moldovenească views 8583

Fermierii moldoveni vor colecta o recoltă record de nuci

În acest an în Republica Moldova se așteaptă o recoltă record de nuci. Pentru fermieri, seceta din vară a fost o binecuvîntare. Au fost colectate cu 1 500 tone de nuci mai mult decît anul trecut, dar pînă la finele sezonului mai este, relatează mir24.tv.

Cumpărători sînt destui. În acest an, miezul de nuci costă între 4 și 6,5 $ per kg, în funcție de soi. Afacerea cu nuci este una profitabilă, astfel încît în fiecare an, concurența crește, există mulți intermediari ilegali.

Copacii cresc în curțile țăranilor și de-a lungul drumurilor. Dar europenii preferă să cumpere fructe cu coajă lemnoasă întregi cultivate în grădini. Dar acestea ocupă doar 12 000 hectare.

În momentul de față, s-au colectat deja 8.5 tone de nuci. În prezent, volumul de export al acestui produs ocupă locul trei, după struguri și mere. Dar expertii cred că în cinci ani nucile vor urca pe primul loc în exportul Moldovei.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
177 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.24 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.20 km și este situat la 12 km de oraşul Sîngerei, şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 177 de oameni. Localitatea Clișcăuți a fost întemeiată în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.