28 iulie 2011, 12:40 Realitatea moldovenească views 5608
28 iulie 2011, 12:40 Realitatea moldovenească views 5608

Steagul lui Ștefan cel Mare revine temporar în Moldova

Pentru efectuarea importului temporar din România a relicvei naţionale “Steagul lui Ştefan cel Mare” cu ocazia marcării aniversării a 20-a a proclamării independenţei Republicii Moldova, Cabinetul de Miniştri a decis alocarea a 294 de mii de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Astfel, în perioada 24 august12 septembrie, relicva va fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Culturii, va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi integrităţii relicvei.

”Vreau să vă spun că acest steag trebuie să fie tratat cu maximă seriozitate, iar toate condiţiile cap-coadă să fie îndeplinite”, a spus prim-ministrul Vladimir Filat. Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, importul temporar al „Steagului lui Ştefan cel Mare“ implică rezolvarea unor probleme de ordin tehnic şi organizatoric. Transportarea tur-retur a relicvei va fi realizată de partea română cu ajutorul unui avion special. Steagul este considerat unicat, de o valoare cultural-istorică majoră, asigurarea piesei constituind circa 7,5 milioane de euro.

Steagul este păstrat din 6 iulie în Colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi a fost dăruit de către domnitorul Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu de la Muntele Athos. Piesa de patrimoniu constituie un steag liturgic domnesc, utilizat în ceremoniile şi procesiunile religioase, reprezentînd o broderie lucrată în tehnică bizantină, realizată în secolul XV. Aducerea şi expunerea steagului a fost o solicitare a prim-ministrului Vladimir Filat, adresată printr-o scrisoare prim-ministrului României, Emil Boc.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1550
Populaţia:
2045 mii locuitori

Mateuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Mateuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanţă de 8 km de oraţul Rezina ţi la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2045 de oameni. Satul Mateuţi este menţionat documentar la 3 aprilie 1550.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.