13 decembrie 2012, 12:36 Realitatea moldovenească views 6215
13 decembrie 2012, 12:36 Realitatea moldovenească views 6215

Jocurile Moscovei cu separatiștii din Transnistria sînt o amenințare pentru Ucraina

Evenimentele recente din jurul nerecunoscutei rmn reprezintă o amenințare gravă la adresa independenței Ucrainei și a integrității sale teritoriale.

Despre  aceasta scrie ziarul ucrainean "Deni, citat de nr2.ru. "Toate speranțele de progres în reglementarea conflictului transnistrean s-au spulberat. După revenirea lui Putin la președinție toate progresele, chiar și potențiale au fost înlocuite cu un curs agresiv de menținere a regiunii separatiste sub protectoratul rusesc. Promotor al acestui proces a devenit Rogozin. După vizita sa în Republica Moldova și Transnistria și retorica dură la adresa Chișinăului lucrurile au devenit cît se poate de clare. Conducerea  transnistreană a fost pusă în condiții financiare precare, iar pentru a obține asistență de la Moscova trebuie să renunțe la orice discuție despre apropierea cu malul drept al Nistrului, "- afirmă publicația.

"Mișcarea activă a Republicii Moldova spre Europa deranjează în mod serios Moscova și separatismul Transnistriei ar trebui să servească drept frînă în acest proces. Dar lucrurile nu se limitează la Republica Moldova. Acesta este un obiectiv apropiat, dar există și unul îndepărtat. Acesta este Ucraina ", - precizează ziarul.

După cum explică publicația, este vorba despre un plan de soluționare al conflictului transnistrean, prezentat recent de către ex-președintele parlamentului rmn Grigorie Maracuța.

"Esența lui constă în a "uni interesele Tiraspolului, Chișinăului și Odesei pentru crearea unei unități teritoriale noi – euroregiunea "Transnistria", care ar include republica nerecunoscută și regiunea Odesa din Ucraina", în vederea formării unui puternic centru de tranzit" ... La sfîrșitul lunii octombrie, Grigorie Maracuța s-a întîlnit la Moscova cu Grigorii Karasin unde a făcut cunoscute aceste propuneri, iar apoi în noiembrie la Tiraspol, inițiativa a fost discutată cu trimisul special al președintelui rus Dmitri Rogozin și posibil, în acest scop, delegația rusă a vizitat aeroportul din Tiraspol "- susține publicația.

"Toate acestea ar putea părea la prima vedere o glumă deplasată. Cum să înțelegem crearea unei unități teritoriale nou care ar include regiunea Odesa. Le este insuficientă dezintegraea teritorială a Republicii Moldova, astfel încît acum doresc să rupă o parte din  teritoriul Ucrainei. Interesant, a fost oare solicitat punctul de vedere al Kievului în această problemă. Cu siguranță că nu, imediat s-au grăbit la Moscova pentru a primi binecuvîntarea.

Desigur, "planul Maracuța" nu a fost elaborat de acesta și nu la Tiraspol, ci mult mai departe spre nord. Și aceasta este o amenințare directă la adresa integrității teritoriale a Ucrainei. Și, evident, aici apar urechile Moscovei.

În toate aceste jocuri cu separatiștii transnistreni o mare parte din vină revine diplomației noastre. Poziția neclară privind o problemă importantă pentru țară permite în prezent politicienilor străini să împartă orașele noastre și teritoriul "- rezumă "Deni".

 

Sursa:  nr2.ru

Cuvinte cheie:

Transnistria , conflict , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.