19 decembrie 2012, 14:54 Realitatea moldovenească views 4338
19 decembrie 2012, 14:54 Realitatea moldovenească views 4338

Îndemnul oficialilor români de a renunţa la Transnistria este o provocare – declaraţie

„Nici un centimetru din teritoriul Moldovei din stînga Nistrului nu poate fi cedat. Cu atît mai mult, nu trebuie de renunțat temporar la el”. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, solicitat să comenteze declaraţia directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, care a spus că "pentru liberalizarea comerţului şi pentru ridicarea vizelor, e nevoie de decuplare temporară de Transnistria”.

În opinia lui Ostalep, asemenea declarații trebuie contracarate, deoarece “sînt niște provocări la adresa suveranității și integrității Republicii Moldova”. “D-nul Dungaciu, după cîte cunosc, are cetățenia Republicii Moldova. Cred că el trebuie să fie la curent ce prevede Constituția Republicii Moldova, dar poate nu și-a dat seama. Din teritoriul Transnistriei nu trebuie cedat nici un centimetru, iar diversiunile împotriva statalității trebuie contracarate dur”, a specificat Ostalep. El a precizat că, dimpotrivă, Moldova trebuie să dedice toate resursele pentru a rezolva conflictul Transnistrean.

La rîndul său, analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru NOI.md că termenul “decuplare” este unul neadecvat și necesită tălmăcire. Potrivit lui, instituirea unei Zone de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător însemnă pentru Moldova spațiu european liber de comerț, posibilitatea de comercializare a mărfurilor liber în UE. În același timp, potrivit lui Nantoi, se observă că partea Transnistreană nu s-a angajat în acest acord, lucru care va duce la existența unor frontiere din punct de vedere vamal și economic. Asta deoarece agenții economici din Transnistria vor exporta mărfurile cu achitarea taxelor vamale, iar cei din dreapta - liber. “Cu regret, guvernările nu sînt preocupate de soluţionarea conflictului și aici este vorba și despre implementarea standardelor europene în toate domeniile necesare și în stînga Nistrului. Autoritățile nu oferă argumente pentru intensificarea tensiunii informaționale asupra celor care se opun”, a opinat Nantoi.

 

Cuvinte cheie:

politica , Transnistria , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1561
Populația:
5438 locuitori

Rădoaia este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Rădoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 10 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5438 de oameni. Prima atestare istorică a satului Rădoaia datează din anul 1561.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.