20 decembrie 2012, 12:50 Realitatea moldovenească views 6707
20 decembrie 2012, 12:50 Realitatea moldovenească views 6707

Șleahtițchi neagă implicarea sa în procurarea autobuzelor școlare

Ex-ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, afirmă că nu are nici o legătură cu procurarea autobuzelor şcolare la preţuri exagerate şi nu a fost implicat direct în procesul de achiziţie.

Solicitat de Agenţia "Infotag", Şleahtiţchi a spus că Ministerul Educaţiei a procurat autobuze şcolare conform unui regulament stabilit încă în perioada mandatului ministrului Leonid Bujor.

"În procesul de selectare a companiei auto au fost delegaţi un grup de funcţionari ai ministerului, dar şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Achiziţii Publice. Aceştia s-au ocupat de întocmirea caietului de sarcini, organizarea licitaţiei, dar şi procurarea autobuzelor. Eu nu am fost implicat direct în acest proces. Conform legii, prioritate la achiziţie i se dă companiei care propune cel mai mic preţ, ceea ce s-a şi realizat. Însă legea privind achiziţiile publice este defectuoasă, de aceea a şi apărut acest conflict, Toate procurările de autobuze au fost coordonate cu Agenţia pentru Achiziţii Publice şi nu sînt vinovat de faptul că instituţia responsabilă de achiziţii şi preţuri a comis anumite greşeli. Urmează să vedem care vor fi rezultatele cercetărilor penale, trebuie să le permitem procurorilor să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu. Sper că erorile vor fi corectate. Ministerul Educaţiei a mai fost verificat în repetate rînduri de Centrul Anticorupţie, dar nu a fost descoperită nicio neregulă", a subliniat sursa citată.

Ministerul Educaţiei a repartizat peste 100 de autobuze şcolare în cadrul proiectului "Educaţie de calitate în mediul rural", a cărui finanţare este prevăzută prin acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare. Potrivit procurorilor, ministerul a comis nereguli grave la procurarea autobuzelor şcolare la preţ dublu, prejudiciind grav bugetul de stat. Pe acest caz a fost intentat un dosar penal. Procurorii susţin că funcţionari publici din cadrul ministerului şi ai grupului de lucru ar fi acţionat contrar prevederilor legale şi şi-au depăşit atribuţiile de serviciu. Cauza penală a fost expediată Procuraturii Anticorupţie pentru exercitarea urmăririi penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă de la 2 la 6 ani de închisoare, fără dreptul de a deţine funcţii.
 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , preţ , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.