02 februarie 2021, 09:40 Realitatea moldovenească views 3797
Piscicultorii moldoveni trag un semnal de alarmă: „Asta duce la dezmăț”
02 februarie 2021, 09:40 Realitatea moldovenească views 3797

Piscicultorii moldoveni trag un semnal de alarmă: „Asta duce la dezmăț”

După ce, la sfîrșitul anului trecut, preşedintele fracţiunii parlamentare „Platforma DA” Alexandr Slusari a înregistrat un proiect de lege, care prevede transmiterea juridică a tuturor terenurilor sub corpul de apă către APL şi înregistrarea drepturilor primăriilor asupra bazinelor, membrii Asociației Naționale a piscicultorilor din R. Moldova au organizat o întrevedere pentru a-și manifesta indignarea.

La întîlnirea la care au fost chemați mai mulți deputați moldoveni, dar la care a venit doar unul, piscicultorii s-au arătat nemulțumiți de inițiativa lansată de Alexandr Slusari, spunînd că prin astfel de proiecte de lege situația se va înrăutăți și mai mult, iar munca lor va fi îngreunată.

„Săracele primării, nu au din ce trăi, de aceea trebuie să le dăm pămînturile statului ca primăriile să le poată da în arendă. Aceasta este încălcarea tuturor legilor și asta duce la un dezmăț. Domnul Slusari, înainte de alegerile prezidențiale, a fost la Gura Bîcului și i-a promis primăriței că el va obține pămîntul de sub iaz, că va fi al primăriei și că primăria va primi cîte 300-400 de mii de lei anual. Asta e o înțelegere. Fiecare deputat se străduie ca mai mulți adepți să aibă”, a declarat directorul executiv al Asociației Naționale a piscicultorilor din R. Moldova, Gheorghe Ghiorghiu.

Unicul deputat ajuns la adunare, Vladimir Bolea, parlamentar PAS a îndemnat oamenii la calm și i-a sfătuit să angajeze niște juriști, care i-ar putea ajuta să rezolve problema pînă la capăt.

„Noi trebuie să înțelegem că problema este foarte serioasă. Voi trebuie să luați niște juriști împreună cu care să facem o analiză profundă, să-i invităm și pe domnii de la Apele Moldovei, și pe parlamentari. În primul rînd, să vedem cîți sunteți într-o astfel de situație, după care de văzut statutul juridic al apelor pe care d-stră le aveți ca și iazuri și de găsit un regulament special pentru aceste pămînturi. D-stră dacă nu ați cumpărat acele pămînturi, acestea sînt ale primăriei. Noi nu putem să fugim la nesfîrșit de această întrebare. Pămînturile de sub apă sînt ale primăriei și dacă este un bun al primăriei și-l intabulează după dînșii și-i dă număr cadastral, ei au perfectă dreptate să ceară plată. Trebuie să luăm legea în baza căreia d-stră ați privatizat, după care de mers cu pași concreți sau ulterior de făcut un alt regim juridic pentru pămînt”, a declarat Bolea.

După mai bine de o oră de discuții, președintele Asociației Naționale a piscicultorilor din R. Moldova, Victor Bortă, a declarat pentru Noi.md că s-a hotărît începerea lucrului asupra legislației, menționînd că speră ca lucrurile să revină la normal, astfel ca piscicultorii să poată activa ca înainte, să contribuie la creșterea bugetului de stat.

„Rezultatele sînt pozitive, s-a decis că o să lucrăm asupra proiectelor de modificare a legislației cu ministerul Agriculturii, cu comisia agrară a Parlamentului, pentru a scoate toate lacunele și a avea o bază normativ legală pentru ca întreprinderile piscicole să poată activa fără probleme, să crească pește, să aducă profit țării și să plătească impozite în bugetul statului”, a menționat Victor Bortă.

De menționat că la întîlnirea organizată de Asociația Națională a piscicultorilor din R. Moldova a fost invitat și Alexandr Slusari, însă acesta a refuzat invitația. O invitație au primit și deputații PSRM, aceștia însă nu au reușit să ajungă din anumite motive.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pescuit , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
1407 locuitori

Burlăneşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Burlăneşti şi Buzdugeni. Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 26 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 219 km de Chișinău. La nord de Burlăneşti se află o întindere stîncoasă cu peşteri, ce formează malul stîng al Drăghiştei. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1407 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din 25 aprilie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.