12 martie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3153
„Urmașii lui Ștefan” sesizează Consiliul antidiscriminare legat de disciplina de istorie
Foto: noi.md
12 martie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3153

„Urmașii lui Ștefan” sesizează Consiliul antidiscriminare legat de disciplina de istorie

Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan” contestă denumirea disciplinei de istorie predată în școlile din Republica Moldova. Reprezentanții asociației spun că atît denumirea – „Istoria Românilor”, cît și conținutul programului de studii sînt discriminatorii. Într-o conferință de presă la IPN, președinte Mişcării, Dumitru Roibu, a comunicat că a fost înaintată o petiţie Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, scrie noi.md.

Dumitru Roibu a făcut trimitere la datele ultimului recensămînt al populației, din 2014, menționînd că, din 2,8 milioane de oameni chestionați, două milioane s-au declarat moldoveni. Discriminați prin denumirea și conținutul disciplinei „Istoria Românilor” sînt copiii și familiile care au o altă origine etnică decît cea română, elevii fiind impuși să studieze istoria națională „în cheia românismului”, a subliniat Dumitru Roibu. Potrivit activistului, discriminaţi pot fi consideraţi şi profesorii de istorie care, poate, au altă abordare în privinţa disciplinei predate.

Dumitru Roibu a menționat că este încălcată Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Declaraţia universală a drepturilor omului, Convenţia ONU cu privire la drepturile omului.

Președintele Mişcării de tineret „Urmașii lui Ștefan” a făcut o analiză a manualului de istorie pentru elevii din clasa a IV-a și a constatat că sintagma „moldovean” se întîlnește de opt ori, pe cînd „român”, în diverse forme, de 92 de ori. „În România disciplina predată se numeşte Istorie, iar Republica Moldova este unica ţară în care denumirea disciplinei de istorie conţine şi denumirea unei etnii: Istoria Românilor”, a subliniat Dumitru Roibu.

Vadim Moldovan, profesor universitar, a remarcat că cel mai grav este că tinerii nu au propriile convingeri. Pentru că la școală li se spune că nu sînt moldoveni, că sînt români, îi face să aibă o abordare oscilantă față de subiectul istoriei.

Vladislav Railean, membru al Mişcării, proaspăt absolvent de liceu, spune că s-a simțit prost că a fost obligat să învețe „Istoria Românilor”, în loc să studieze istoria Moldovei. „M-am simțit discriminat şi pot spune că am rămas cu cunoştinţe mai vaste despre istoria românilor şi cu mai puține despre istoria Moldovei. Mi-aș dori ca în şcolile din ţară să fie predată istoria ţării noastre, istoria Moldovei”, a mai spus tînărul.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.