09 ianuarie 2013, 11:30 Realitatea moldovenească views 7869
09 ianuarie 2013, 11:30 Realitatea moldovenească views 7869

Bogdan Țîrdea: Scenariul cipriot de soluţionare a conflictului transnistrean poate duce la pierderea suveranității R. Moldova

Scenariul cipriot de soluţionare a conflictului transnistrean poate duce la pierderea suveranității R. Moldova, consideră analistul politic Bogdan Țîrdea.

În interviul acordat postului de radio „Europa Liberă” expertul a remarcat că prin analogie cu această variantă R.Moldova se integrează în UE, însă lasă Transnistria ca o enclavă necontrolată, totodată ridică nivelul de trai, pînă la momentul în care devine atractivă pentru Transnistria.

Potrivit expertului în modelul cipriot este o nuanţă foarte importantă, acolo conflictul era între două state membre NATO. Conflictul era între două state, între care unul membru UE şi al doilea candidat deja, adică cu un statut foarte înalt de integrare în Uniunea Europeană. Ei din 1987 sunt candidaţi la UE.

În Republica Moldova situaţia e mai complicată, subliniază analistul politic. Federaţia Rusă nu este membru NATO, este membru al Tratatului de Securitate Colectivă. Deci e entitate cu totul diferită, unu, doi: e o entitate geopolitică totalmente diferită.

„Cînd noi lăsăm o enclavă sub controlul unui pol geopolitic care nu are nicio conexiune la Uniunea Europeană şi la NATO, noi riscăm să pierdem definitiv Transnistria. Şi dacă noi pierdem Transnistria, atunci suveranitatea Republicii Moldova va fi disputată de actorii din jur şi, în primul rînd de Bulgaria şi de România, mai puţin de Ucraina. Dar, cel puţin, Ucraina va pretinde la teritoriul Transnistriei, cu Rusia împreună”, -avertizează expertul.

„Pierzînd Transnistria, pierdem baza industrială a ţării, pierdem un mare procentaj al teritoriului naţional şi al cetăţenilor”, - consideră Bogdan Țîrdea.

În opinia lui, Rusia, la moment, nu are suficiente pîrghii pentru a atrage Transnistria în Uniunea Euroasiatică, fiindcă Transnistria nu este subiect al dreptului internaţional.

„Dar cu timpul situaţia geopolitică se poate schimba. Nu poate un stat exista nerecunoscut 30,40, 50 de ani, adică la infinit”, a precizat analistul politic.

Cuvinte cheie:

Transnistria , conflict , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
3200 locuitori

Lunga este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Lunga este este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga alcătuia 3200 de oameni în anul 2011. Satul Lunga a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.